Seizoen bewaaruien naar afsluiting

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het is vrijwel over en uit met de Nederlandse uien. Er haken steeds meer klanten af, aldus een exporteur.

De vraag wordt minder, evenals de bruikbare tonnen. Verwerkers stoppen er nu mee. Zolang er nog transacties zijn, blijft Emmeloord uiteraard nog wel noteren. Er is op de markt een groeiende concurrentie van alternatieven, zoals de nieuwe oogst uit Zuid-Europa en aanvoer vanuit Nieuw-Zeeland. Dat betekent ook andere prijzen, maar de prijs is in de huidige fase geen echt onderwerp meer.

Meer en meer afscheid van laatste partijen

Wat er nog over is bij de telers is ofwel al verkocht of wordt gehaald zonder al te veel discussie over de prijs. Goes zette maandag 14 juni een laatste notering van het seizoen op € 16 tot € 18. Dat is gemiddeld € 1,50 minder ten opzichte van de voorgaande weken. Emmeloord had vorige week al € 16 tot € 18 op het bord gezet, maar kwam op donderdag 17 juni met een verdere verlaging naar € 14 tot € 17,25. Dat is een teken dat er meer en meer afscheid wordt genomen van de laatste partijen.

Kwalitatief uiterst kwetsbaar

De Nederlandse uien zijn aan het einde van het bewaarseizoen kwalitatief uiterst kwetsbaar. Het blijft oude oogst, al zijn ze nog zo goed opgeslagen in de koeling. Eenmaal uit de koeling gaan ze na sorteren snel achteruit, zeker bij de hoge temperatuur van de afgelopen week.

Nieuwe aanvoer

Nieuwe aanvoer van Nederlands product laat nog even op zich wachten. Er is een kans dat volgende week de eerste winteruien gerooid kunnen worden, maar dat zullen maar kleine volumes zijn. De mogelijkheden met deze uien zijn bovendien beperkt. Ze worden doorgaans niet ingezet voor export overzee, waarbij het erom gaat dat ze wat langer in optimale conditie blijven.

Prognose: rustig

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer