Seizoenarbeiders genoeg in Nederland

Het is geen pretje om dit voorjaar tuinder te zijn. Voor aspergetelers, vollegrondsgroenten en zacht fruit komt de oogst er aan. Dat betekent seizoenarbeiders.

Oftewel Polen, Roemenen, zeg maar arbeidsmigranten. Maar dat is dit jaar moeilijk. Er zijn reisbeperkingen in verband met het coronavirus. LTO trekt aan de bel om die beperkingen op te lossen. Daarnaast is LTO Arbeidskracht bezig met het koppelen van werkgevers met een arbeidsoverschot aan de tuinbouwers, die zitten te springen om seizoenwerkers. Een uitstekend initiatief.

Uitwisselen arbeidskrachten in eigen land

“Goed bedoeld van LTO, maar het moest niet nodig zijn”, vindt Hanna. “Het is te gek voor woorden dat half Nederland op slot zit, niemand mag reizen en dan de grenzen open voor aspergestekers en aardbeienplukkers. Dan is het uitwisselen van arbeidskrachten in eigen land veel beter.

De regering trekt miljarden uit voor steun om de lonen te betalen van werknemers van bedrijven, die getroffen zijn door de coronacrisis. Al die mensen zitten werkloos thuis en worden uit gemeenschappelijke pot betaald. Die mensen kunnen toch mooi aan het werk in de tuinbouw? Aspergesteken en groenten oogsten kan iedereen.”

Aspergesteken en groenten oogsten kan iedereen

“Je hebt alle kans dat ze dat niet willen”, breng ik er tegenin. “Dat heb je gezien met de proef met langdurig werklozen in het Westland. Ze vonden het werk niet prettig, ze moesten vroeg op en het werk sloot niet aan bij hun interesses. Ze verdienden weinig, meer dan in de bijstand. Daar bleven ze liever. Ik geef je op een briefje dat dit met de mensen, nu met doorbetaling van loon, niet anders is. Ze vermaken zich thuis best. Het is superdruk in de bouwmarkten omdat men thuis aan het klussen is.”

Werk weigeren, dan ook geen uitkering

“Ze moeten het koppelen aan de uitkering van hun loon. Werk weigeren, dan ook geen uitkering”, zegt Hanna beslist. “Het is crisis. Als we de grenzen openstellen voor arbeidmigranten, is de kans op verspreiding van het virus weer groter. Gewoon aan het werk en de grenzen dicht. En wie dat niet wil: geen loon uit de overheidspot.”

Mooi bedacht, maar dat kunnen we niet meer in ons verwende landje.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.