Senatoren VS: schrap invoerheffingen op voedsel EU

De heffingen gelden voor meer dan 1.400 regionale Europese producten, waaronder wijn, kaas (uit Nederland) en olijfolie. - Foto: Canva/Radachynskyi
De heffingen gelden voor meer dan 1.400 regionale Europese producten, waaronder wijn, kaas (uit Nederland) en olijfolie. - Foto: Canva/Radachynskyi

Een groep van dertien Amerikaanse senatoren vraagt het Amerikaanse Handelsbureau (USTR) de opgelegde tarieven van 25% op Europees voedsel te schrappen.

De tarieven, die werden opgelegd als vergelding voor EU-steun voor Europese vliegtuigen, werden in oktober 2019 ingesteld.

Heffing op Nederlandse kaas

Zeven Republikeinse en zes Democratische senatoren schreven in een brief, waarover persbureau Reuters schrijft: “Restaurants, retailers, kruideniers, importeurs en distributeurs ervaren ernstige economische problemen als gevolg van de gestegen kosten van goederen.” De tarieven gelden voor meer dan 1.400 regionale producten, waaronder wijn, kaas (uit Nederland) en olijfolie.

De leden van de Senaat waarin de Amerikaanse staten worden vertegenwoordigd, merken op dat ‘de vraag naar deze goederen is afgenomen, waardoor importeurs en distributeurs een voorraad van maanden hebben, waarvan een groot deel bederfelijk is, in de opslag, zonder duidelijke einddatum voor de Covid-19-pandemie’.

VS heeft toestemming voor heffingen van WTO

De Verenigde Staten hebben vorig jaar toestemming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gekregen om tarieven op te leggen voor maximaal $ 7,5 miljard aan EU-goederen. Met de heffingen zou de VS illegale Europese staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus willen vergelden.

Handelsgroepen zetten zich schrap voor een escalatie dit najaar. Dan zal de EU naar verwachting WTO-goedkeuring krijgen om vergeldingsmaatregelen te nemen met eigen tarieven op subsidies voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

USTR kondigde in juni aan te overwegen extra tarieven op te leggen aan producten uit veel EU-landen ter waarde van $ 3,1 miljard, waaronder gin, wodka, bier, mousserende wijn en andere whisky‘s.

Kloosterman


Beheer