Senegal koopt veel aardappelen

Senegal is begin dit seizoen een grote afnemer van Nederlandse consumptie-aardappelen.

In juli en augustus importeerden de Senegalezen iets meer dan 5.000 ton, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Senegal is niet de grootste afnemer van Nederlandse aardappelen, maar een exporthoeveelheid van meer dan 5.000 ton doet er wel toe. Deze afzet is namelijk groter dan 5% van het totaal.

In de eerste maanden van dit seizoen (juli en augustus) werd in totaal iets minder dan 99.000 ton consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. Deze hoeveelheid is een fractie kleiner dan de bijna 102.000 ton die in dezelfde periode vorig jaar over de grens ging.

België blijft veruit de grootste afnemer

Zoals elke maand het geval is België veruit de grootste klant. Iets meer dan 40.000 ton had in juli en augustus België als bestemming. Deze hoeveelheid is fors kleiner dan een jaar geleden toen bijna 60.000 ton naar onze zuiderburen ging.

Duitsland importeerde bijna 17.000 ton en neemt daarmee zoals gewoonlijk de tweede positie op de ranglijst in. Opvallend is dat de afzet naar de oosterburen iets hoger uitvalt dan in dezelfde periode vorig jaar. Iets meer dan 17.000 ton ging er in juli en augustus naar alle Afrikaanse landen bij elkaar. Daarmee verloopt de export naar dit werelddeel beter dan een jaar geleden. Toen bleef de teller in de eerste twee exportmaanden steken op zo’n 6.500 ton.

Senegal is begin dit seizoen de grootste klant in Afrika. Ivoorkust volgt kort daarop met een afname van bijna 4.850 ton. Ook Mauritanië, Gambia en Mali kochten dit jaar meer dan 1.000 ton in de eerste twee maanden van het afzetseizoen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.