Senegal verlaagt prijs importuien met 30%

08-11 | |
Senegal uien
Foto: Peter Roek

Senegal verlaagt de prijzen van importuien van 700 CFA-frank naar 500 CFA-frank per kilo; een daling van bijna 30%. De prijs voor een kilo lokale uien is van 500 CFA-frank naar 400 CFA-frank gegaan. Dat besluit heeft de Senegalese president Macky Sall genomen.

President Sall heeft zaterdag 5 november bij de Speciale Consumentenraad aangekondigd om de prijzen van ten minste elf essentiële basisgoederen per maandag 7 november 2022 te verlagen. Voor lokale aardappelen is de prijs per kilo verlaagd van 600 CFA-frank naar 400 CFA-frank. Senegal, dat ineens dus een andere koers vaart, is een van de belangrijkste afnemers van Nederlandse uien in de eerste helft van het exportseizoen.

Focus naar binnenland

Internationale inkomsten blijven teruglopen als gevolg van externe factoren, zoals het groeiende aantal regionale en internationale vrijhandelsovereenkomsten, het coronavirus, de stijging van de vrachtkosten en de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarom is de focus verschoven naar het mobiliseren van binnenlandse inkomsten.

Onduidelijke situatie

“Het is nu de vraag wie het prijsverschil met dit ingestelde prijsplafond gaat betalen,” zegt William Nannes, inkoper bij J.P. Beemsterboer Food Traders uit Warmenhuizen. “Gaan ze de importheffing eraf halen? Onze klanten gaan in ieder geval nu geen uien kopen als zij deze voor 30% minder mogen verkopen. Vooralsnog is de situatie erg onduidelijk en nemen onze klanten een afwachtende houding aan tot er meer duidelijkheid is.”

Importquotum voor uien Senegal

Senegal heeft voor het huidige afzetseizoen een importquotum afgegeven voor 199.700 ton uien. Dit afzetseizoen is vanaf week 27 tot en met week 41 72.661 ton Nederlandse uien afgezet in Senegal. Het is nu maar de vraag of het restant van 127.039 ton kan worden uitgevoerd.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer