Skip to content

Sensor gaat voedselverspilling tegen

Next Genereration Sensors wil met de Handheld Molecular Containment Screener verspilling tegengaan.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Cor Salverius premium

Foto: Cor Salverius

Techbedrijf Next Genereration Sensors hoopt met de zogenoemde Handheld Molecular Contaminant Screener (afgekort HMCS) voedselverspilling sterk tegen te gaan.

Deze sensor kan voedselvervuiling sneller opsporen en zorgt er dus voor dat slechte ingrediënten nog voor het productieproces start, vernietigd kunnen worden, zodat de ingrediënten die wel bruikbaar zijn niet verloren gaan. Met deze efficiëntere manier van kwaliteitscontrole hoopt het bedrijf niet alleen voedselverspilling tegen te gaan, maar ook vroegtijdig in te kunnen grijpen en daarmee voedselcrises, zoals de fipronil-affaire, te voorkomen.

Het apparaatje is in de hand vast te houden en daarom eenvoudig overal mee naartoe te nemen. Daarmee is het volgens het bedrijf breed in te zetten, bijvoorbeeld bij voedsel- en diervoederbedrijven, boeren, leveranciers en regelgevende instanties.

Onderzoeksmethodes tijdrovend

Maar liefst een derde van al het voedsel wordt weggegooid voordat het ooit in de supermarkt belandt. Dit komt voor het grootste deel omdat de huidige onderzoeksmethodes erg tijdrovend zijn. In deze tijdspanne gaat het productieproces gewoon door. Als dan vervolgens uit laboratiumonderzoek blijkt dat een van de ingrediënten niet aan de strenge voedselveiligheidseisen voldoet, wordt het volledige eindproduct vernietigd. Deze voedselverspilling heeft veel onnodige uitstoot, economische schade en verspilling van grondstoffen tot gevolg.

Voedselveiligheid

Het bedrijf werkt samen met onderzoeksinstituut Wageningen Food & Biobased research om het product door de strenge Europese voedselveiligheidswetgeving te krijgen en daarmee op de markt te brengen. Voordat voedsel op deze manier gekeurd kan worden, moet het apparaat eerst een toelating krijgen.

Snel delen

Viktor Bjarnason

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin