Doorgaan naar artikel

Sensor spoort bacterie op in voeding tijdens productie

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Productie van hamburgers. - Foto ANP premium

Productie van hamburgers. - Foto ANP

Door de sensor kan het aantal terugroepacties van verontreinigde voedingsmiddelen worden verminderd.

Nederlandse en Belgische universiteiten hebben een sensor ontwikkeld die een besmetting met schadelijke bacteriën in voeding kan opsporen tijdens het productieproces. Volgens onderzoeker Rocio Arreguin Campos van Maastricht University is het grote voordeel dat in een vroeg stadium een besmetting wordt opgespoord. Nu gebeurt dat pas na analyse in een laboratorium van monsters. Dat kost tijd. Door de sensor kan het aantal terugroepacties van verontreinigde voedingsmiddelen worden verminderd.

Project agrEUfood

De sensor is ontwikkeld door Maastricht University, de KU Leuven en de Universiteit Hasselt. De drie universiteiten willen de sensortechnologie met het bedrijfsleven verder ontwikkelen via het Nederlands/Vlaamse project agrEUfood. De sensor kan dan ook in de praktijk worden getest.

Campos: “We maken gebruik van een zogenoemde biomimetische sensor. Deze sensor gebruikt een synthetische stof om een andere stof, in dit geval een bacterie, op te sporen. Door deze sensor te integreren in een machine waarin een vers product gemaakt wordt, kan een eventuele verontreiniging heel snel opgespoord en opgelost worden.”

Focus op E-coli-bacterie

Volgens Campos is de sensor getest in het laboratorium. “Ook hebben we alle componenten ontwikkeld die nodig zijn om de sensor in een automaat te implementeren. Het laatste onderdeel is het testen van de sensor in de automaat. Daar zijn we nu. We werken hiervoor samen met de Belgische start-up Alberts Smoothies. De focus in dit project ligt op de E-coli-bacterie. Maar als we deze sensor werkend hebben, dan kunnen we relatief snel schakelen naar andere toepassingen in bijvoorbeeld melk of water. Het type bacterie dat je detecteert, kan aangepast worden. Dat betekent concreet dat je deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook in de tuinbouw kan gebruiken bij het opsporen van bacteriën in groente en fruit.”

Alberts Smoothies heeft een smoothie-automaat ontwikkeld. Daarmee kun je een verse smoothie maken van groente en fruit. De start-up maakt gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie om deze verse, gepersonaliseerde smoothies te serveren. Campos: “Met deze slimme sensor is het mogelijk om de machine volledig te automatiseren.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin