Sentiment kuikenmarkt slechter dan vrije prijs weerspiegelt

16-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Slachterijen klagen al langer over de verdeling van het rendement in de keten en de verliezen die ze lijden. Het nieuws dat slachterij Frisia wordt overgenomen, tekent de slechte situatie van de laatste anderhalf jaar in de kuikenmarkt.

Het staat in schril contrast met de prijsstijging van kuikens die op de vrije markt en in België ook bij contractkuikens worden gerealiseerd. Zowel de noteringen van vrije kuikens in Barneveld (incl. btw) als Deinze (ex. btw) boeken een cent bij en komen op € 0,83 tot € 0,85 per kilo.

Dat komt niet door de goede verkopen, maar vooral door het krappe aanbod. De spanning tussen de markten voor levende en geslachte kip is niet eerder zo groot geweest, volgens een van de slachterijen. Om de kosten in de slachterij zo optimaal mogelijk te verdelen, willen sommige slachterijen toch die extra wagen kip hebben. Dat zorgt ervoor dat de prijzen voor vrije kuikens verder zijn opgelopen tot net onder de contractprijzen. De verkoopafdelingen van dezelfde slachterijen hebben liever minder kip, want het blijft drukken om het product te slijten. Nadat vorige week de borstkappen tegen het plafond liepen, kunnen slachterijen deze week de bouten steeds moeilijker slijten.

De noteringen geven daarom niet het sentiment in de markt weer. Vooral dat de ABC-prijs verder oploopt door de aanhoudend goede vraag in België, doorstijgt voor sommige slachterijen de pijngrens. Zij vertalen dit niet door in hun afspraken met pluimveehouders die volgens de ABC afrekenen.

De contractnoteringen in Nederland blijven naar het nu lijkt onveranderd komende week. Maar de druk neemt wel toe. Voor de korte termijn is een prijshoudende notering het maximale dat in het vat zit. Pluimveehouders die nu afspraken maken voor langere termijn, zullen echter steeds meer tegengas voelen. Er wordt al gesproken over -4 op de noteringen. Daarbij worden slachterijen merkbaar korter in onderhandelingen. Het is veel meer ‘take it, or leave it’. En met het wegvallen van Frisia worden de uitwijkmogelijkheden in de huidige gespannen markt ook nog eens kleiner.

Prognose: vrije prijzen stabiel, contracten prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer