Serieus signaal aan nieuw kabinet

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
De coalitie stelt voor om concrete doelen te formuleren op gebied van klimaat, biodiversiteit, stikstof, bodemgezondheid, water en landschap. - Foto: Lex Salverda
De coalitie stelt voor om concrete doelen te formuleren op gebied van klimaat, biodiversiteit, stikstof, bodemgezondheid, water en landschap. - Foto: Lex Salverda

Oud-minister Cees Veerman kent het klappen van de zweep. Nú is het moment om te sturen.

Als de inkt van een regeerakkoord straks droog is, is het te laat. Met zijn netwerk aan bobo’s van emeritus hoogleraren, bestuurders, natuurbeschermers en boeren, werkte hij de afgelopen maanden een eigen ‘landbouwakkoord’ uit. Hij is er de Sociaal Economische Raad (SER) mee voor. Deze raad presenteert op verzoek van minister Carola Schouten binnenkort een landbouwakkoord.

Inhoudelijk niet veel nieuws

Welbeschouwd bevat het negen pagina’s tellend document ‘Samen werken aan regie op ruimte’ niet veel nieuws. Inhoudelijk sluit Veerman c.s. aan bij de kringloopvisie van Schouten. Interessant zijn de concrete voorstellen én de samenstellers van de coalitie.

De coalitie stelt voor om concrete doelen te formuleren op gebied van klimaat, biodiversiteit, stikstof, bodemgezondheid, water en landschap. Het huidige middelgerichte beleid moet worden verlaten. De ondertekenaars oordelen dat de huidige moraal gericht op maximale productie niet toekomstbestendig is. Boeren moeten ook worden beloond voor andere taken, zoals natuur, landschap en biodiversiteit.

Pijn zit volgens Veerman bij de zittende klasse

Opmerkelijk is de afwezigheid van LTO. Wel zetten Dirk de Lugt (Cosun), Frans Keurentjes (RFC), Hans Huijbers (Boerenraad), Wiebe Draaijer (Rabo) en Bart Kemp (Agractie) hun handtekening. Volgens Veerman zit de pijn bij de zittende klasse, vastzittend in de mindset van 40 jaar geleden. Hij declasseert hen. Dat is niet handig. En hoe oordeelt hij over de ‘jongere’ boeren van FDF?

Nog een teer punt: Voor de transitie is jaarlijks € 1,5 tot € 2 miljard nodig. Dat is een smak geld, zeker in het ‘post’-corona tijdperk straks.

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.