SGP-er Ruissen EU-rapporteur kwekersrecht

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. - Foto: ANP
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. - Foto: ANP

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is door het Europees Parlement benoemd tot rapporteur over een voorstel voor het kwekersrecht.

Aanleiding is een recent voorstel van de Europese Commissie om het kwekersrecht voor bloembollen en enkele andere plantensoorten te verlengen.

Nederland is een belangrijke speler op het gebied van plantaardig uitgangsmateriaal. “Het is dan goed om als rapporteur dicht bij het vuur van de regelgeving te zitten”, zegt Ruissen.

Vergoeding voor gebruik uitgangsmateriaal

Het kwekersrecht zorgt ervoor dat plantveredelaars een vergoeding krijgen voor gebruik van hun uitgangsmateriaal, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling. Ruissen: “Een langere termijn voor het kwekersrecht is belangrijk voor de Nederlandse ontwikkelaars van soorten die lastig te kweken zijn. Die zijn zo langer beschermd”, zegt Ruissen.

Patenten op planten

Enkele jaren geleden dreigde patenten te kunnen worden verleend op planten. Via een resolutie heeft het Europees Parlement zich toen uitgesproken dat het octrooi op planten definitief van tafel moet.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.