SGP: laat boeren op eigen manier toekomst vormgeven

Roelof Bisschop (64) is momenteel landbouwwoordvoerder voor SGP en staat op plek 3 op de lijst. - Foto: ANP
Roelof Bisschop (64) is momenteel landbouwwoordvoerder voor SGP en staat op plek 3 op de lijst. - Foto: ANP

In een serie interviews geven kandidaat-Kamerleden hun visie op het landbouwbeleid. Vandaag deel 2: Roelof Bisschop (SGP) wil dat boeren de tijd krijgen om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst.

Boeren moeten meer vertrouwen en ruimte krijgen van de overheid om op hun eigen manier aan de slag te gaan met bijvoorbeeld emissiereductie en landschapsbeheer, vindt Roelof Bisschop.

Wat typeert u als Tweede Kamerlid?

“Sinds 2012 zit ik in de Kamer en sinds een paar jaar mag ik de landbouw doen. Voor mij als boerenzoon is dat een droom. Ik sta graag pal voor de boeren. Ik ga graag de boer op en dan hoor ik dat ze veel zorgen hebben tijdens dat soort werkbezoeken. Dat moet echt anders. Voor elke regel die het volgende kabinet bedenkt, moeten er twee geschrapt worden. We moeten toe naar een deugdelijk beleid met een goed verdienmodel voor de boeren.”

En hoe ziet dat er in de praktijk uit, dat verdienmodel?

“Dat moeten we praktisch invullen. Veel bedrijven, ook boeren, zijn er ook al mee bezig, kijk naar initiatieven als PlanetProof of Farmer Friendly. Ja, daar zitten ook nadelen aan, maar het is wat mij betreft de goede richting op.”

Er moet beter onderzoek komen naar de fundering van het stikstofbeleid

Deugdelijk beleid zei u net, wat bedoelt u daarmee?

“Kijk naar het stikstofbeleid, het eerste doel is nog wel haalbaar met voldoende geld en de technieken. Maar het doel voor 2035 is onhaalbaar. Bovendien moeten we stikstof echt anders gaan meten. Het huidige Aerius-systeem is alsof je een tandarts laat losgaan met een Gamma-boor en dan een kies vult met cement. Het systeem is er gewoon niet geschikt voor, dat kan echt niet. Er moet beter onderzoek komen naar de fundering van het stikstofbeleid.”

Toch stemde SGP in met de stikstofplannen.

“Op het doel voor 2035 na. Als het moet, gaan we er tegenin, maar met meepraten bereik je meer. Die wet zou toch een meerderheid gehaald hebben zonder ons. Nu hebben we nog een borging van het legaliseren van PAS-knelgevallen kunnen regelen en dat er afspraken met boeren gemaakt worden. Landbouw en natuur hoeven helemaal geen tegenpolen te zijn, die kunnen elkaar juist versterken. Ik steun meer natuurinclusief en extensief boeren. Boeren willen dat ook, dat zie ik om me heen. Ze moeten daar dan ook de tijd voor krijgen. De vorige landbouwomslag, in de jaren ’60, ’70, heeft twee generaties geduurd. Geef dan de huidige omslag dan tenminste één generatie de tijd. We kunnen dat omarmen. Als het kabinet voldoende investeert in innovatie in de sector, zullen we de doelen op het gebied van stikstof, klimaat et cetera gewoon halen. Boeren moeten daar de ruimte voor krijgen, om dat zelf in te passen.”

Bezem door de regelgeving halen

Als het SGP straks kan meeregeren, zou u dan minister van Landbouw willen worden?

“Persoonlijk denk ik dat ik het liever bij het Kamerwerk houd, we hebben bij ons in de partij ook genoeg talenten die dit zouden kunnen. Maar als we twee zetels extra halen, zou ik me graag voor de volle 100% toeleggen op het landbouwdossier. Dat verdient de sector. Ambtenaren moeten hun roots in de praktijk hebben. Mensen die weten hoe het in de praktijk werkt. Mensen die niet kijken naar wat er allemaal niet meer kan, maar naar wat wel kan. En de bezem door de regelgeving halen. Er is steeds meer controlerende regelgeving, kijk bijvoorbeeld naar het mestbeleid. Dat soort onwerkbare regels werken fraude in de hand. Daar moeten we van af.”

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.