SGP: minister moet PAS-melders zekerheid bieden

12-10-2020 | |
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. - Foto: ANP
IMG_ANP-423446007

De onzekere situatie van de zogenoemde PAS-melders baart SGP en CDA in de Tweede Kamer zorgen. Kamerlid Roelof Bisschop kondigt aan de minister aan de tand te willen voelen over het uitblijven van een oplossing.

PAS-melders hoefden onder het Programma Aanpak Stikstof geen vergunning aan te vragen, omdat hun stikstofbelasting beneden een bepaalde waarde bleef.

Naast de PAS-melders zijn er nog twee groepen die in onzekerheid verkeren. Ruim 600 bedrijven hadden wel een vergunning, maar die werd nog aangevochten in juridische procedures. Een onbekend aantal bedrijven (ook buiten de landbouw) had in 2015 geen Natuurbeschermingswetvergunning en werd door het PAS vrijgesteld van de vergunningaanvraag voor de bestaande situatie. Ook zij zijn door de PAS-uitspraak in een onzekere situatie beland.

Perspectief onduidelijk

Volgens de SGP wachten de PAS-melders al anderhalf jaar op een oplossing, die door het kabinet wel wordt beloofd, maar nog niet is gerealiseerd. Ook CDA‘er Jaco Geurts zegt zorg te hebben over de manier waarop landbouwminister Carola Schouten de PAS-melders zekerheid gaat geven.

SGP‘er Bisschop zegt naar aanleiding van de brandbrief van een groot aantal landbouworganisaties dat er sprake is van een uitzichtloze situatie. “Zij hebben te goeder trouw gehandeld, maar kunnen geen kant op. Het is onduidelijk wat voor hen het perspectief is”, aldus de SGP.

Lees ook: PAS-melder blijft in onzekerheid

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.