SGP‘er Ruissen: volgende stikstofcrisis dreigt

29-06-2020 | Laatste update op 15-02 | |
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Foto: Roel Dijkstra
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Foto: Roel Dijkstra

Nederland stevent af op een volgende stikstofcrisis. Dat beeld schetst SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Ruissen sprak maandag namens de SGP in de Tweede Kamer tijdens een debat over de staat van Europa.

De SGP‘er refereerde aan de biodiversiteitsstrategie van de Europese Commissie, waarin staat dat 30% van het Europese land- en zeegebied strenger beschermd moet worden om de natuur te herstellen. Als het kabinet daarmee instemt ‘stevent Nederland af op de stikstofcrisis 2.0’, aldus Ruissen.

Prijsafspraken binnen de keten

Tijdens het Kamerdebat voerde ook Europarlementariër Esther de Lange (CDA) het woord. Zij waarschuwde dat de Green Deal, waarvan de biodiversiteitsstrategie deel uitmaakt, niet kan worden uitgevoerd als niet ook de mededingingsregels worden aangepast. Boeren en tuinders moeten de mogelijkheid hebben om binnen de keten prijsafspraken te maken, zodat ze meer kunnen verdienen aan duurzame producten. Als er geen verdienmodel is voor boeren, zal de Green Deal in vruchteloze bodem vallen, aldus De Lange.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer overBeheer