‘Shampoo-testament’ niet geschikt voor ondernemers

11-09-2020 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: ANP
Foto: ANP

Notarissenorganisatie KNB is ‘not amused’. Sinds kort kunnen klanten van drogist Kruidvat testamenten aanschaffen.

Lekker laagdrempelig en goedkoop. Allemaal eenvoudig te regelen achter jouw eigen laptop. Dat klinkt positief op het eerste gezicht, maar dat is het niet. Een testament is maatwerk, zeker bij ondernemers. En al helemaal bij een agrarisch bedrijf met alle bijzondere overname- en waarderingsbedingen. Het ‘Shampoo-testament’ is daarom volstrekt niet geschikt voor ondernemers. Misschien dat een particulier met weinig vermogen wat aan deze goedkope aanbieder heeft, maar ook in dat geval zou ik het afraden.

Goedkoop voor opstellen testament

Bij Kruidvat kunnen klanten op de website een voucher bestellen voor standaard testamenten, levenstestamenten en samenlevingscontracten die worden opgesteld door juridisch dienstverlener Ligo. De kosten: € 199 en daar komt voor een levenstestament € 50 bij. Dat is goedkoop voor het opstellen van een testament, maar begeleiding bij het opstellen is er totaal niet.

Dat het niet voor iedereen een geschikt concept is, geven ook Kruidvat en Ligo aan op hun websites

De conceptakte wordt door de software opgesteld, op basis van de antwoorden van de klant. Vervolgens passeert de akte (na controle) bij een van de twaalf samenwerkende notarissen. Dat het niet voor iedereen een geschikt concept is, geven ook Kruidvat en Ligo aan op hun websites. ‘Als je geen Nederlands spreekt, kinderen wilt onterven, een onderneming hebt of een samengesteld gezin, kun je niet bij hen terecht en moet je direct naar de notaris’.

Liever wat meer betalen

De notarisdienst is een tijdelijke actie. Gekochte vouchers kunnen worden verzilverd tot 31 december 2020. Niet doen wat mij betreft. Dan liever wat meer betalen bij een ‘echte’ notaris en waar voor je geld krijgen.

Meer over


Beheer