Shell gaat CO2 afvangen bij verbrander pluimveemest

12-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Oliebedrijf Shell gaat CO2 afvangen bij pluimveemestverbrander BMC Moerdijk. Beide bedrijven hebben daartoe een intentieverklaring getekend. Op het terrein in Moerdijk komt een demonstratieproject voor een nieuwe techniek die Shell in ontwikkeling heeft voor het afvangen van kooldioxide uit rookgassen.

Volgens Shell gaat het om revolutionaire nieuwe technologie en noemt die solid sorbent technology. Hiermee zou 90% van de CO2 uit de rook gehaald worden, tegen een kwart lagere kosten dan bij bestaande technieken. De techniek werkt met korrels die de CO2 opnemen uit de rookgassen voordat die de schoorsteen in gaan. In een speciale installatie laten de korrels het gas weer los, waarna opslag of hergebruik mogelijk is. Bestaande technieken werken op basis van een vloeibare amine-oplossing waar de rookgassen doorheen worden geleid.

TulipGreenCO2

De demofabriek wordt onder de naam TulipGreenCO2 gebouwd door dienstverlener Bilfinger. De techniek heeft zich volgens Shell op kleinere schaal al bewezen. In Oostenrijk is een pilot gedaan bij een biomassacentrale. De beoogde capaciteit in Moerdijk wordt 150-200 ton CO2 per dag. BMC Moerdijk verbrandt pluimveemest en produceert daarmee energie plus anorganische meststoffen.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.