Doorgaan naar artikel

Shell wil megafabriek voor biobrandstoffen in Pernis

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Olietank op het terrein van Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa. - Foto: ANP premium

Olietank op het terrein van Shell Pernis, de grootste raffinaderij van Europa. - Foto: ANP

De fabriek in de Rotterdamse haven gaat 820.000 ton biobrandstoffen per jaar produceren.

Olie- en gasbedrijf Shell gaat een grote fabriek voor biobrandstoffen bouwen op het terrein van zijn raffinaderij in Pernis. De fabriek in de Rotterdamse haven gaat 820.000 ton biobrandstoffen per jaar produceren, zoals duurzame vliegtuigbrandstof en biodiesel. Volgens Shell gaat het om een van de grootste fabrieken in Europa en een investeringsbedrag van honderden miljoenen per jaar gedurende de bouw.

Grondstoffen uit foodsector

Grondstoffen zijn onder andere afkomstig uit de foodsector en reststromen uit de landbouw en agribusiness. Daarmee komt opnieuw een grote partij in de markt voor biobrandstoffen. Eerder maakte ook het Finse Neste bekend dat het de productie van biobrandstoffen fors wil uitbreiden in Rotterdam. Neste nam begin dit jaar de bestaande raffinaderij van Bunge in Rotterdam over.

Veevoer duurder

Deskundigen vrezen opnieuw een ongebreidelde toename van biobrandstoffen, in ieder geval voor zover de grondstoffen bestaan uit producten die ook geschikt zijn voor voeding van mens of dier. De beschikbaarheid van reststromen is kleiner dan de vraag vanuit raffinaderijen, zoals van Shell en Neste. Dat betekent een forse extra vraag naar producten die nu bijvoorbeeld ook verwerkt worden in veevoer.

Geen palmolie

De biodiesel gaat Shell maken uit gebruikte kookolie, zoals frituurvet, dierlijk vet en andere afvalstromen uit de industrie en landbouw. Dat kan eventueel worden aangevuld met koolzaadolie. Shell belooft geen palmolie te gebruiken voor zijn biobrandstoffen.

Het bedrijf verwacht dat 55% van de capaciteit zal worden gebruikt voor duurzame luchtvaartbrandstof en de rest voor biodiesel. Dat kan Shell nog aanpassen als de marktvraag anders is.

Nadelen biobrandstoffen

Milieudefensie, dat onlangs een procedure tegen Shell won over vergaande reductie van de CO2-uitstoot, is niet enthousiast. De organisatie wijst erop dat ook biobrandstoffen nadelen hebben. “De toegenomen vraag naar plantaardige olie leidt tot verdringing van voedselgewassen, verlies aan biodiversiteit en landroof.” Of Shell echt minder CO2 gaat uitstoten, is volgens de milieuorganisatie ook niet duidelijk.

Reductie fossiele brandstoffen

Shell wil de hoeveelheid fossiele brandstoffen die het produceert tegen 2030 met ruim de helft hebben teruggebracht. Daarvoor in de plaats moeten schonere brandstoffen komen, zoals biobrandstoffen en waterstof. Om dat voor elkaar te krijgen, bouwt het olie- en gasconcern zijn raffinaderijen om. De biobrandstoffabriek in Pernis moet in 2024 de eerste schonere brandstoffen produceren.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin