Sierteelt teleurgesteld over niet verlengen steunmaatregel

Anthos, de brancheorganisatie voor handelaren in de sierteelt en boomkwekerijen, is teleurgesteld dat na 18 juni geen aanspraak meer te maken is op overheidssteun.

Anthos heeft bij de openstelling van de regeling direct bepleit dat die langer open moest blijven omdat de schade voor verschillende bedrijven uit haar achterban pas later dit jaar zal blijken. Donderdag 11 juni liet minister Schouten weten dat er fors minder aanspraak werd gemaakt op het geld voor de sierteelt dan er gereserveerd was.

Geld terug naar staatskas

Aanvragen van de steun kan nog tot 18 juni. De minister wil het niet verlengen omdat de markten alweer ‘in voldoende mate’ zijn hersteld.

Als er dan budget over is, gaat dat terug naar de staatskas.

De schade bij handelsbedrijven in lelies kan oplopen van € 30 miljoen tot € 35 miljoen, aldus Anthos. Voorzitter Henk Westerhof, zegt hierover: “Deze constatering gaat op voor verschillende sierteeltsectoren, maar het is voor verschillende bedrijven uit mijn achterban wel heel zuur dat zij later dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de regeling, terwijl ook hun problemen in de afzet een direct verband houden met de uitbraak van het virus.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.