Sieta, generaal of Don Quichotte?

Het was de week van Sieta van Keimpema. De strijd om de voermaatregel van tafel te krijgen, laaide hoog op.

Als woordvoerder van Farmers Defence Force (FDF) veegde ze andere leiders zoals Mark van de Oever, van de buis en uit de andere media. Ze deed het met verve. Een goede woordkeus, een overtuigende toon.

Sieta is geknipt voor de functie van actievoerder voor de boerenbelangen. Volgens de normen van FDF dan. De beuk er in, niet overleggen, maar strijden. Dat staat op de website en Sieta gebruikt de woorden strijd en oorlog graag. Ze is niet bang die aan te gaan. Als generaal van de grote groep teleurgestelde en boze boeren dwingt ze respect af. Vooral bij haar achterban. De actiebereidheid onder boeren is nog nooit zo groot geweest als nu.

Actievoeren moet doorgaan

Vraag is of ze de generaal is van een winnend legioen of dat ze vecht tegen windmolens, zoals Don Quichotte. Het is te hopen dat haar legioen wint. Daarom moet het actievoeren nu ook doorgaan. Overleg levert geen resultaat op. Actiegroepen onder boeren menen dat harde acties wel leiden tot succes. Nu het overleg praktisch is stilgevallen – NMV, LTO en NAJK stapten vorige week uit het overleg met de overheid – kunnen de actievoerders van FDF mooi laten zien dat zij wel scoren. Het is dé kans om aan te tonen wat het meeste oplevert: overleggen of actievoeren.

Veel jonge boeren en een good old actielady

Ik ben benieuwd wat het wordt. Vorige week woensdag bij het RIVM was de opkomst en publieke aandacht goed, hoewel de overheid trekkers verbood. De burgemeester zei dat FDF niet tijdig een plan had ingeleverd. Sieta en Mark waren boos omdat ze goed hadden overlegd met de overheid, maar dat die op het laatste moment had verboden met trekkers te komen.

Geen trekkers dus maar wel veel jonge boeren en op het podium sprekers die precies zeiden wat de actievoerders wilden horen. Inclusief good old actielady Annie Schreijer, die zei dat de voermaatregel van het kabinet helemaal niet mag van Brussel. Daarmee viel ze de regering, met haar eigen CDA erin, dus af.

Met dreigen verlies je de strijd

Aan de week van Sieta houd ik toch geen goed gevoel over, hoewel ik graag wil zien of actievoeren resultaat oplevert. Het is nu onze enige hoop. Maar de oproep van Sieta tot burgerlijke ongehoorzaamheid na 1 september ligt me niet. Ook de woorden strijd en oorlog worden te gemakkelijk gebruikt. De taal is dreigend, de houding vaak ook.

Op de televisie vertelden verslaggevers van de NOS dat ze niet meer zonder beveiliging naar de acties durven. Omroep Gelderland stuurt zelfs geen verslaggever meer. Ze waren bang voor de bedreigingen die ze kregen van FDF-mensen, als ze een verslag maakten dat de actievoerders niet zinde. Dreigen met burgerlijke ongehoorzaamheid en persoonlijke bedreigingen tegen journalisten hebben tot gevolg dat je de strijd verliest. Daarom vrees ik dat Sieta onze Don Quichotte wordt.

Ik hoop dat ik ongelijk heb, want ik wil ook graag dat de voermaatregel van tafel gaat. En als de acties succes hebben, moeten we onze organisatiestructuur in de landbouw snel ombouwen. Dat wordt weer moeilijk door alle verschillende meningen onder de boeren. Daar kom ik nog op terug.

Lees ook: Donderdag 30 juli kort geding krachtvoermaatregel

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.