Doorgaan naar artikel

Signalen van vertrouwen in hectische varkensmarkt

In Azië komt het openbare leven weer op gang. Als de export naar Azië weer in normale doen komt, zijn er volop kansen voor herstel van de varkensprijs.- Foto: ANP

In Azië komt het openbare leven weer op gang. Als de export naar Azië weer in normale doen komt, zijn er volop kansen voor herstel van de varkensprijs.- Foto: ANP

De onrust vanwege het coronavirus is ook deze week bepalend voor de varkensmarkt. De prijsdruk is nog lang niet weg, maar de markt lijkt wel van de grootste schrik bekomen.

Een intelligente of gewone lockdown – het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van Europa plat. Ook al behoort de voedselvoorziening tot de cruciale pijlers die ook in deze crisistijd op gang moeten blijven, een spoorboekje is er niet. De strikte aanpak van het virus heeft zijn weerslag op de varkensmarkt.

Zorgen in de distributie van varkensvlees

Zo kunnen alle voorzorgsmaatregelen als strikte scheiding van ploegen, meer ontsmetten, en strepen op vloeren en werkbordessen die 1,5 meter afstand aangeven, niet verhinderen dat het ziekteverzuim op varkensslachterijen langzaam oploopt. Ook in de distributie nemen de zorgen toe. Chauffeurs maken zich steeds meer zorgen over bestemmingen en willen coronahaarden liever mijden. Oplossingen als charters, waarbij koelwagens worden omgekoppeld, zijn dan opties waar naar wordt gekeken.

Druk op export naar Italië

De vleesafzet naar Italië liep vorige week nog voor de helft, maar de export naar die bestemming staat onder steeds meer druk. Want boven op de uitdagingen bij het transport kampen ook de Italiaanse verwerkers met personeelsgebrek door ziekte. En nog belangrijker; ze hebben geldzorgen. Brengen de hammen die nu de droogkast in gaan over elf maanden nog de benodigde waarde op? Daardoor is er een reset in de markt en blijven hammen meer in Nederland, en worden ze versneden tot andere onderdelen.

De prijzen van vleesonderdelen staan onder druk. Vooral de luxere delen als poothammen en de hazen. Maar ook de buiken, die veelal naar Korea worden afgezet, hebben te lijden onder exportbelemmeringen door de coronacrisis. Schouders en middels dalen minder in prijs. De afzet van worst en bacon naar Engeland is er wel.

Ook afgelopen weekend is er weer flink verkocht in de supermarkten. Slachtprogramma’s blijven dan ook goed gevuld met Beter Leven-varkens. Ook de slachtgewichten blijven redelijk stabiel, net boven 100 kilo. Slachterijen verwachten dat dit ook de komende weken zo is.

Paniek is voorbij, Azië komt weer op gang

Met corona dat het nieuws domineert en alle zorgwekkende berichten en oproepen om beter de adviezen na te leven, kunnen doemdenkers het gevoel krijgen dat het helemaal verkeerd gaat lopen. Dat hoeft volgens marktkenners niet geval te zijn. De wereldwijde behoefte aan dierlijk eiwit is groot, als de export naar Azië weer in normale doen komt, zijn er volop kansen voor herstel.

Vion onderstreepte dat vertrouwen in de markt door juist nu, ondanks de uitdagingen op verschillende vlakken, slechts een bescheiden min te zetten. De vleesvarkensnotering van Vion daalt met € 0,03 naar € 1,95 per kilo (€ 1,79 ex btw). Daarmee hoopt het vleesconcern een bodem in de markt te leggen.

Teleporc start veiling weer op

Ook in Duitsland stijgt het vertrouwen. Volgens ISN is de eerste paniek verdwenen. De varkensvakbond onderstreepte dat door zijn internetbeurs Teleporc na een week afwezigheid dinsdag 24 maart weer te herstarten. De veiling liep vlot. Alle aangeboden varkens vonden een koper voor bedragen tussen € 1,95 en € 2,025 per kilo. De gemiddelde veilingprijs steeg daarmee € 0,02 naar € 1,99 per kilo geslacht gewicht.

Menig oog is deze week gericht op de toonaangevende Duitse varkensprijzen. Pikken zij deze positieve signalen op? Daarbij is het essentieel dat dat andere virus (Afrikaanse varkenspest, dat in aandacht wat ondersneeuwt in het coronageweld) niet verder naar het westen oprukt.

Prognose: licht dalend

Beheer
WP Admin