Doorgaan naar artikel

Singapore als eerste akkoord met verkoop kweekvlees

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De goedkeuring heeft betrekking op vlees dat in kipnuggets wordt verwerkt. Foto: Canva

De goedkeuring heeft betrekking op vlees dat in kipnuggets wordt verwerkt. Foto: Canva

Singapore heeft als eerste land de verkoop toegestaan van vlees dat in een fabriek is gekweekt.

Dat meldt de Amerikaanse start-up Eat Just, dat het kippenvlees uit bioreactoren voortaan in de Aziatische stadstaat mag slijten. De goedkeuring heeft betrekking op vlees dat in kipnuggets wordt verwerkt. Die moeten ongeveer dezelfde prijs krijgen als kippenvlees uit het duurdere segment, vertelt topman Josh Tetrick van Eat Just. Hij verwacht dat het vlees al snel in een Singaporees restaurant verkrijgbaar is.

Bioreactoren

Eat Just gebruikt voor het kweekvlees cellen van dieren, die daarvoor niet hoeven te worden geslacht. In grote bioreactoren worden daar plantaardige voedingsstoffen aan toegevoegd die ervoor zorgen dat de cellen uitgroeien tot stukjes vlees.

Het in 2011 opgerichte bedrijf hoopt met het gekweekte vlees milieuschade door vleesconsumptie te beperken. De onderneming schat dat in 2050 de productie van vlees met 70% zal zijn gegroeid, wat bij conventionele veeteelt met ontbossing, methaanuitstoot en dierenleed gepaard gaat.

Mosa Meat

Eat Just is lang niet het enige bedrijf dat wedt op de verkoop van vlees uit de fabriek. De oprichters van het Nederlandse Mosa Meat haalden zeven jaar geleden de wereldpers met hun gekweekte hamburger. Het is de verwachting dat de eerste hamburgers en gehaktballen van Mosa in 2023 in de winkelschappen liggen. Inmiddels zijn er wereldwijd enkele tientallen bedrijven die de mogelijkheden van kweekvlees onderzoeken.

Kweekvlees heeft ook de interesse gewekt van bekende investeerders. Zo steekt de Hongkongse miljardair Li Ka-shing geld in Eat Just, dat een geschatte waarde zou hebben van $ 1,2 miljard. De Britse bank Barclays raamde onlangs dat de markt voor alternatief vlees in 2029 zo’n $ 140 miljard waard kan zijn.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin