Doorgaan naar artikel

Situatie op internationale groentemarkt blijft dit voorjaar moeilijk

Eerder dit jaar moest de Britse supermarkt Morrisons tomaten op rantsoen zetten, nu is dat het geval met paprika's. Foto: Reuters premium

Eerder dit jaar moest de Britse supermarkt Morrisons tomaten op rantsoen zetten, nu is dat het geval met paprika's. Foto: Reuters

Een aantal Britse supermarkten heeft deze week paprika’s op rantsoen gedaan. Klanten mogen er per keer hooguit twee meenemen. Volgens supermarkt Morrisons worden de tekorten veroorzaakt door koud weer eerder dit voorjaar in Spanje in combinatie met de aanhoudende droogte in het zuiden van Europa. Eerder dit jaar hadden supermarkten ook al te kampen met tekorten aan groenten, ook in Nederland.

Hessing Supervers NL is een belangrijke leverancier van voorgesneden groente en fruit en verspakketten aan diverse supermarktketens. De situatie op de internationale markten voor verse groente en fruit blijft ook dit voorjaar erg moeilijk, zegt Coos Hessing, directeur inkoop van de gelijknamige leverancier in Zwaagdijk en sinds kort ook in Venlo. ‘’Het is niet beter dan een paar maanden geleden, integendeel zou ik zeggen”, aldus Hessing.

Weersomstandigheden

Spanje, de grootste leverancier van tomaten en een belangrijke voor bijvoorbeeld komkommers, heeft opnieuw te kampen met slechte weersomstandigheden. ‘’In het begin van het seizoen was het heel heet, daarna enige tijd te koud. Er is ook opnieuw een groot tekort aan neerslag. De opbrengsten zijn minder en er zijn in het hele land problemen met de kwaliteit.”

Die droogte wordt, of is al, een structureel probleem, vreest Hessing. ‘’Dat geldt ook voor Italië en landen in Noord-Afrika. We zijn bijvoorbeeld wel als alternatief aan het kijken naar Tunesië, maar ook daar is een groot watertekort. Marokko is hetzelfde verhaal en bovendien heeft dat land een exportverbod ingesteld waardoor we daar bijvoorbeeld geen ronde tomaten vandaan kunnen halen”, zegt Hessing.

“Het weer werkt niet mee. Water wordt overal een steeds groter probleem, iedereen jaagt op dezelfde producten wat de prijzen opdrijft. De omzet is weggezakt. Als iets te duur wordt dan laat de consument het liggen, dat kun je ze niet kwalijk nemen. Je kan je er allemaal wel erg druk over maken maar je kunt er toch erg weinig aan doen. We roeien met de riemen die we hebben,” zegt Hessing.

Telers stoppen

In veel landen, ook in Nederland, besloten telers om minder te telen of zelfs er maar helemaal mee te stoppen. ‘’Het klimaat, de hoge energie- en andere kosten, de steeds maar toenemende regelzucht, het wordt ze allemaal te veel. Je kunt wel een nieuwe teelt opzetten, maar als je daar geen vaste afnemer voor hebt, dan loop je een groot risico. Telers willen zekerheid, als ze dat niet meer hebben dan houden ze er mee op. Ik heb daar ook alle begrip voor, die mensen hebben gewoon gelijk. Maar het betekent voor ons wel dat het aanbod structureel minder wordt.”

Voor het nieuwe seizoen ziet het er op dit moment nog niet écht slecht uit, denkt Hessing. ‘’Maar dat biedt geen enkele garantie voor verder in het jaar. We hebben nu nog steeds te kampen met tekorten uit het vorige groeiseizoen, dat lopen we niet meer in. Wat onze eigen afzet betreft: wij hebben vaste contracten met de grote supermarkten, dat loopt over het algemeen goed. Maar als we dan een keer niet kunnen leveren omdat het gewoon niet te krijgen is, dan hebben ze daar meestal niet zo erg veel begrip voor.”

Beheer
WP Admin