Skip to content

Sjaak van der Tak: ‘Durf advies aan deskundigen te vragen’

Een topondernemer weet wat er op de afzetmarkt gebeurt en handelt daarnaar, zegt Van der Tak.

Updated on:
Business
Achtergrond
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland en juryvoorzitter van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland en juryvoorzitter van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. - Foto: Herbert Wiggerman

LTO-voorman Sjaak van der Tak is voorzitter van de jury van de verkiezing van de Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Een topondernemer weet wat er op de afzetmarkt gebeurt en handelt daarnaar, zegt Van der Tak.

Zijn reactie is duidelijk: een melkveehouder met 300 koeien is niet per definitie een betere agrarisch ondernemer dan een met 100 koeien. Datzelfde geldt voor bedrijfsoppervlakte in hectares akkerbouw of glas. Schaalgrootte en goed ondernemerschap zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Natuurlijk is schaalgrootte van belang”, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, “maar ook ondernemers met minder dieren of grond kunnen topondernemers zijn. Wie op een succesvolle manier zijn bedrijf op een andere manier weet te ontwikkelen dan via schaalvergroting is in mijn ogen een topondernemer. Denk aan natuurbeheer, een eigen boerderijwinkel of zorgverlening.”

Ondernemerschap

In de komende editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar is Van der Tak voorzitter van de jury. Hij vindt dat een grote eer. “Deze prijs is van belang voor het imago van de land- en tuinbouw, de winnaars zijn ambassadeurs van de sector. Zo zien zij dat ook. Ik heb er een paar bezocht. Allemaal zijn ze trots en dragen dat op een positieve manier uit.”

Hij is uitermate positief over de ondernemerschapskwaliteiten in de agrarische sector. “Op vrijwel alle punten lopen wij voorop in de wereld. Zeker als het gaat om productkwaliteit en efficiënt gebruik van grond, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Qua innovatievermogen horen wij ook nog wel bij de top, maar we moeten oppassen dat andere landen ons niet passeren. Het zou mooi zijn als in deze editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar een paar echte vernieuwers zich aanmelden. Die kunnen collega-ondernemers weer inspireren.”

Een goede ondernemer durft advies te vragen, betaalt daarvoor en past dat advies toe

Eigen koers varen

Van der Tak is gecharmeerd van ondernemers die hun eigen koers varen. “Natuurlijk is het goed om rekening te houden met veranderingen op de afzetmarkt en de maatschappelijke opinie. Dierenwelzijn, gebruik van chemische middelen, stikstof en klimaat staan hoog op de agenda. Verdiep je daarin en stippel vervolgens je eigen koers uit. Dat wil overigens niet zeggen dat een topondernemer alles in zijn eentje uitzoekt. Een goede ondernemer durft advies te vragen, betaalt daarvoor en past dat advies toe. Ik vind dat getuigen van ondernemerschap.”

Hij hoopt op veel aanmeldingen voor de prestigieuze prijs. “Je hoeft niet overal goed in te zijn. Als je denkt dat je op een aantal punten uitsteekt boven het gemiddelde, meld je dan aan.”

Lees het complete artikel op Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Snel delen

Afbeelding
Aart van Cooten

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin