Sjaak van der Tak nieuwe LTO-voorzitter

10-11-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Sjaak van der Tak wordt de nieuwe voorzitter van LTO Nederland.

Daarmee heeft de ledenraad dinsdagmiddag ingestemd. Van der Tak is momenteel voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Hij wordt benoemd voor een periode van drie jaar en start op 1 januari 2021. Van der Tak was eerder politiek actief voor het CDA als wethouder in Rotterdam en later als burgemeester van de gemeente Westland.

Kriebelt al lang

Van der Tak begint pas over een kleine twee maanden, maar zegt dat het bij hem al lang kriebelt om ‘aan de slag te gaan voor de Nederlandse boeren’. “Sinds 1 oktober 2019, toen al die boeren op het Malieveld stonden. Er moet heel wat aan de hand zijn wil je boeren op de trekker uit Friesland naar Den Haag laten komen. Ze zijn gefrustreerd en zien een onzekere toekomst tegemoet. Dat is een hele uitdaging, maar een die ik graag aanga.”

Er moet heel wat aan de hand zijn wil je boeren op de trekker uit Friesland naar Den Haag laten komen

Voorbereiding

De beoogde voorzitter is al begonnen aan de voorbereiding op zijn nieuwe functie. “Ik ben al bij drie bedrijven op bezoek geweest en dat wil ik de komende tijd ook doen. Bij onze leden, maar ook bij boeren die geen lid zijn. Juist bij hen. Ik wil met ze in gesprek, om te zoeken naar de overeenkomsten.”

Desgevraagd legt hij uit juist met de veehouders die op de trekker stappen om zich tegen het beleid te keren, in gesprek te willen gaan. “Ik wil ze vragen om mee te doen. En ook richting de andere belangenclubs, om daar de samenwerking mee te zoeken.”

Landbouw Collectief

Een heroprichting van het Landbouw Collectief, opgericht vorig jaar rond deze tijd om een oplossing te zoeken voor het stikstofprobleem, ziet Van der Tak niet zitten. “Ik ben niet van het teruggrijpen op oude werkwijzen. Liever nodig ik andere partijen uit bij LTO aan tafel, en dan zien we wie er aansluit.”

Ik ben niet van het teruggrijpen op oude werkwijzen

2030

Van der Tak wordt voor drie jaar benoemd, maar legt de stip op de horizon voor 2030. De drie belangrijkste punten zijn wat hem betreft: financieel gezonde bedrijven, verantwoord ondernemerschap en maatschappelijk draagvlak. Dat laatste houdt in dat hij het verhaal van de boeren wil vertellen aan de gewone Nederlander. “Ik vertelde aan mijn kleinkinderen dat opa nog aan het werk gaat voor de boeren, en zelfs die begrijpen dat zij de mensen zijn die zorgen voor de koeien in de wei.”

van RooijenBeheer