Doorgaan naar artikel

Skal kan harder optreden in biologische sector

Skal ziet erop toe dat biologische bedrijven zich aan voorschriften houden, maar kan nu niet dwingend zijn op sommige punten. - Foto: ANP

Skal ziet erop toe dat biologische bedrijven zich aan voorschriften houden, maar kan nu niet dwingend zijn op sommige punten. - Foto: ANP

Toezichthouder Skal Biocontrole mag zwaardere maatregelen inzetten om biologische producenten zich aan de voorschriften te laten houden.

Dat is het gevolg van een mandaat dat Skal heeft gekregen van de minister van landbouw. Skal krijgt bevoegdheid een last onder dwangsom op te leggen als bedrijven met biologische producten of biologische handel zich niet registreren bij Skal of andere overtredingen begaan.

Dwangsom is effectieve maatregel

Skal ziet erop toe dat bedrijven zich aan voorschriften houden, maar kan nu niet dwingend zijn op sommige punten. Bij een last onder dwangsom moet het nu de voedselautoriteit NVWA inschakelen, maar dat proces is complex. Ook is het mandaat nodig omdat de Europese Commissie in een onderzoek dit onderdeel mist in het Nederlandse toezicht.

Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft de mogelijkheid om een last onder dwangsom op te leggen wel. Deze handhavingsmaatregel wordt als afschrikwekkend ervaren en is daarmee effectief. NVWA past last onder dwangsom al toe sinds 2020 in de biologische sector. Dat blijkt effectief. Skal kan dit middel nu dus zelf gaan toepassen.

Lees ook: 56% Nederlanders vertrouwt duurzaamheidslabel niet

Lees meer over

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin