Skal pakt importeur certificaat bio-voeders af

04-05-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Zonnebloempitten. - Foto: ANP/AFP
Zonnebloempitten. - Foto: ANP/AFP

Een importeur van biologische voergrondstoffen is zijn Skal-certificaat voorlopig kwijt. Een verzoek om een voorlopige voorziening en mogelijke versoepeling van de maatregel is van de baan in afwachting van een definitieve uitspraak.

Dat heeft het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) besloten.

Skal Biocontrole heeft meerdere keren en gedurende meerdere jaren vastgesteld dat geïmporteerde partijen zonnebloempitten en mais uit Rusland en andere herkomsten rond de Zwarte Zee, niet voldeden aan de geldende eisen voor biologisch product. Soms bleek residu van bestrijdingsmiddel aanwezig in de lading, soms waren er andere problemen en deugden de papieren niet.

Ook stelt Skal vast dat het bedrijf heeft geprobeerd partijen buiten het toezicht van Skal om te importeren en deze als biologisch te verkopen.

Wachten op definitieve procedure

Alles bij elkaar was het voor de controle-organisatie reden genoeg om het certificaat in te trekken. Het besluit is nog niet gepubliceerd in afwachting van een definitieve procedure. De importeur meent dat hij te streng is aangepakt, te meer omdat de intrekking ook de biologische import vanuit andere bestemmingen treft.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer