Doorgaan naar artikel

Skal wil normen biologisch opschroeven

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Biologisch pluimveebedrijf. - Foto: Ronald Hissink

Biologisch pluimveebedrijf. - Foto: Ronald Hissink

De biologische sector gaat aanvullende normen ontwikkelen omdat andere certificeringen steeds dichter bij de biologische certificering in de buurt komen. Dat staat in de meerjarenvisie voor 2020 – 2023 van Skal.

“Het biologische keurmerk wordt beschouwd als het meest veeleisend op het gebied van milieu, GMO en dierenwelzijn. Als het gaat om deze duurzaamheidprestaties komen andere certificeringen echter steeds dichter in de buurt of gaan mogelijk verder”, schrijft de certificeringsorganisatie voor de biologische sector Skal als argumentering. Ook de maatschappelijke en politieke verwachting speelt hierbij een rol. Bij aanvullende normen wordt gedacht aan de EKO-normen.

Risicoprofiel van bedrijven

Skal gaat de komende jaren het toezicht op de biologische sector aanpassen door de certificering en handhaving te differentiëren naar risicoprofiel van bedrijven. Biologische boeren vallen daarbij in de categorie ‘normaal risico’.

De kosten voor toezicht en handhaving worden ook meer gedifferentieerd. Bedrijven met een hoog risicoprofiel krijgen te maken met hogere kosten.

Ondernemers hebben zelf ook enig invloed op de kosten voor certificeren door ernaar te streven om in een zo laag mogelijke risicocategorie te vallen en door goede voorbereiding, dan wel digitale aanlevering van data de duur van de fysieke inspectie te beperken.

Skal is gegroeid

De organisatie heeft van 2016 tot en met 2019 een groei meegemaakt waarin het aantal medewerkers meer dan verdubbeld is en de kosten-batenbalans steeg van € 4 naar 7 miljoen.

Bij Skal zijn 5.241 biologische bedrijven geregistreerd.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin