Doorgaan naar artikel

Sla nog gezonder met Crispr-Cas

Met de gentechniek Crispr-Cas kunnen gezonde voedingsstoffen worden toegevoegd aan gewassen.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Met de gentechniek Crispr-Cas kunnen gezonde voedingsstoffen worden toegevoegd aan gewassen.

Dat bewijst wetenschapper Yarin Livneh, promovendus aan de Hebreeuwse Universiteit in Israël, met onderzoek naar nieuwe technieken in de plantenveredeling. Uit het onderzoek blijkt het gewas sla voedingsstoffen in grotere hoeveelheden te kunnen produceren als Crispr-Cas wordt toegepast.

Roep om toelating Crispr-Cas

Net als in Nederland is deze gentechniek in Israël niet toegestaan. De roep om toelating wordt echter steeds dwingender, vooral ook ingegeven door de druk op gewasbeschermingsmiddelen. Dan kunnen moderne veredelingstechnieken een manier zijn om de gewasproductie in de benen te houden en zelfs te verbeteren met minder chemisch ingrijpen en bij minder afhankelijkheid van het weer (bijvoorbeeld met droogteresistente planten).

Voedingskwaliteit van sla verbeteren

Waar de tegenbeweging nieuwe gentechnieken niet vertrouwt, omdat ze niet natuurlijk zijn, is Livneh een van de voorstanders van het bewerken van genen op een natuurlijke wijze. Zij onderzocht of de voedingskwaliteit van sla kan worden verbeterd met Crispr-Cas. Hiermee identificeerde zij sla-genen die de productie van specifieke voedingsstoffen, zoals vitamine C en bètacaroteen, reguleren. Dat lukte, in het voordeel van zowel slaproducent als -consument. Hiermee kan de consument aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C komen met twee kopjes versnipperde verbeterde sla, tegen zestien kopjes reguliere sla.

Daarom zouden er zeker commerciële mogelijkheden voor zijn, ware het niet dat de techniek niet zomaar in praktijk kan worden toegepast. Daarvoor moeten machines worden ontwikkeld, maar daar is vanwege het verbod op Crispr-Cas weer geen animo voor. Wellicht dat dit soort onderzoeksresultaten de ontwikkeling en toelating van gentechnieken versnelt, denkt de onderzoeker.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin