Slachterij Tönnies zet mes in zeugenprijs

15-04-2021 | |
De slachterij van Tönnies in het Duitse Rheda-Wiedenbruck. - Foto: ANP
De slachterij van Tönnies in het Duitse Rheda-Wiedenbruck. - Foto: ANP

De toonaangevende notering daalt 15 procent; van € 1,02 naar € 0,87 per kilo geslacht gewicht.

Slachterij Tönnies hakt flink in de zeugenprijs. De toonaangevende notering daalt 15 procent; van € 1,02 naar € 0,87 per kilo geslacht gewicht. Reden voor de forse verlaging is volgens de grote Duitse slachterij het ruime aanbod van zeugen en de tegenvallende worstconsumptie. Varkenshouders zouden de zeugen die zijn vastgehouden bij de recente prijsstijging nu extra aanbieden. Ook de onzekerheid die het gevolg is van corona onder slachtpersoneel maakt dat varkenshouders extra druk zetten om van hun dieren af te komen.

Verbazing bij handelaren en collega-slachterijen

Zowel varkenshandelaren als collega-slachters zijn verbaasd over het moment en de radicale wijze waarop de prijsaanpassing tot stand komt. Zo erkent slachterij Westfleisch dat er druk staat op de markt voor zeugenvlees, maar zegt erbij dat dat niet vreemd is voor deze tijd van het jaar. Ook is er aanbod uit Oost-Europa, waar de zeugenstapel krimpt. Landen als Roemenië, Letland en Litouwen nemen anders helften of hele zeugen af om die te verwerken, maar die nemen door het eigen aanbod niet of minder af. In Duitsland zelf is het aanbod niet groter. Boeren die wilden stoppen hebben dat besluit al eerder genomen en daarnaar gehandeld.

Gebrek slachtcapaciteit laat aanbod oplopen

Het is niet zozeer een groter aanbod, als meer verkleining van de verwerkingscapaciteit die de aanboddruk veroorzaakt. Van de vier grote zeugenslachterijen in Duitsland kampen er twee met fors capaciteitsverlies door corona onder het personeel. Cijfers van producentenkoepel VEZG tonen aan dat er afgelopen weken behoudend geslacht is in Duitsland. Slechts circa 12.500 zeugen, waar dat er normaal 15.000 zijn.

Volgens producentenkoepel VEZG gebruikt Tönnies de druk die ontstaat door beperkte slachtcapaciteit om een prijsverlaging te forceren. Hoewel marktdeskundige Matthias Quaing de forse prijsingreep van Tönnies als ‘brutaal’ betitelt, kan ook zijn organisatie niet om de prijsdruk die daardoor ontstaat heen.

De Vereinigungpreis voor zeugen daalt met € 0,07 naar € 1,05 per kilo. Slachterij Westfleisch volgt dat voorbeeld door zijn notering met 7 cent te verlagen naar € 0,95 per kilo.

Tönnies is niet alleen toonaangevende slachter van zeugen, naar ook Europees marktleider in de verwerking van zeugenvlees. Rechtstreeks of indirect lopen vrijwel alle lijnen via het vleesconcern in Rheda-Wiedenbruck. De notering van Tönnies is daardoor toonaangevend en daarmee heeft ‘de worstkoning’ ook een grote invloed op de zeugenprijs in Nederland. Vion verlaagt zijn zeugennotering met € 0,05 naar € 1,34 per kilo geslacht gewicht. De notering van Tijs in Haarle gaat van € 0,95 naar € 0,89 per kilo levend gewicht, terwijl Reimink in Hellendoorn een stap van € 0,05 achteruit doet naar € 0,99 per kilo levend gewicht.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer