Slachterijen beginnen prijsverhogingen terug te halen

11-03-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Als varkenshouder merk je van thuiswerken en geen handen geven ogenschijnlijk weinig. Maar de onzekerheid door corona begint een zware wissel op de varkensmarkt te trekken.

Zo hebben slachterijen in Brabant een hoger ziekteverzuim of een lagere productie doordat het hygiëneprotocol voor hun medewerkers rond ploegenwisselingen strikter wordt toegepast. Ook bestellen steeds meer vleesverwerkende bedrijven af of kleinere hoeveelheden, omdat ze over minder personeel beschikken of hun afzet stagneert.

Afzet naar Azië

En doordat de afzet naar Azië nog steeds niet is hersteld van dezelfde perikelen, vroren slachterijen al volop vlees in. Doordat de vriezers vol raken, is dat geen optie meer en moeten ze met het vlees vers de Europese markt op. Dat geeft prijsdruk.

Boeren willen sneller van hun varkens af

De onzekerheid in de markt maakt dat boeren ook sneller van hun varkens af willen. Handelaren en slachterijen zien het aanbod stijgen. En dat betekent nog meer vlees dat op de markt komt en helpt niet om de prijs in de benen te houden. De Duitse Varkensvakbond ISN roept varkenshouders dan ook op om ook in de onzekere markt het hoofd koel te houden en geen paniekverkopen te doen.

Duitse slachterijen slaan terug

Nadat Duitse slachterijen zich vorige week dwars voor verdere prijsverhoging gooiden, slaan ze nu terug. Zij wijzen niet naar corona als oorzaak, maar naar de boeren. Die hebben het beperkte aanbod gebruikt om de varkensprijs op te stuwen naar een hoogte die de afzetmarkt niet kan hebben. De prijsverlaging van € 0,06 die producentenorganisatie VEZG op het bord zet gaat de slachterijen niet ver genoeg. Zij komen met zogenoemde ‘Hauspreise’. Tonnies verlaagt zijn uitbetalingsprijs met € 0,09 naar € 1,93 per kilo. Vion GmbH betaalt donderdag 12 maart € 1,96 per kilo en beslist dan over de definitieve prijs voor komende week.

Varkensnoteringen Nederland stabiel

Op de Nederlandse markt blijven de varkensnoteringen deze week nog stabiel. Maar ook hier zal de markt volgende week ongetwijfeld reageren. De gevolgen van de corona-perikelen bleken in China meer dan een storm in een glas water. Met de toenemende impact die het hier nu in het openbare leven lijkt te krijgen, is de verwachting dat de prijsdruk de komende weken zal aanhouden.

Prognose: prijsdaling

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer