Doorgaan naar artikel

Slachterijen en NVWA bereiken akkoord voor offerfeest

Slachterijen die kort geding wonnen van de NVWA, mogen voor het komende offerfeest ritueel slachten.

Moslims slachten voor het Offerfeest traditie getrouw onverdoofd een dier. - Foto: ANP

Moslims slachten voor het Offerfeest traditie getrouw onverdoofd een dier. - Foto: ANP

De slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk die een kort geding wonnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), hebben van deze instantie inmiddels toestemming gekregen om voor het komende offerfeest ritueel te slachten.

Het slachtverbod is van tafel, omdat dinsdag 28 juli een akkoord is bereikt met de toezichthouder over de coronamaatregelen, zegt hun advocaat Lianne van Kooten.

Woensdag 29 juli heeft de NVWA nog eens drie slachterijen toestemming gegeven voor ritueel slachten. Daarmee komt het totaalaantal slachterijen met een erkenning op 48, zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

Corona voorkomen, regels aangescherpt

De islamitische slachterij Ipekci uit Harderwijk en slachterij Henk Worst in Nijkerk mogen vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus 600 tot 700 lammeren per dag slachten voor het offerfeest. Ze kunnen volgens hun advocaat de keuringsartsen van de NVWA, die toezicht houden op het onverdoofd slachten, een veilige werkomgeving garanderen. Daarbij gelden verscherpte regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

“We mogen slachten en hebben het met de NVWA netjes opgelost”, zegt Abdurrahim Ipekci. “We zijn blij en trots dat we alsnog kunnen slachten. Na het kort geding zijn we door de NVWA gebeld en gefeliciteerd. Nu er een akkoord is, komen we een hele grote groep mensen tegemoet. Het offerfeest gaat over traditie en religie, daarom is het zo heilig.”

Aangepaste plannen slachterijen goedgekeurd

Een NVWA-woordvoerder vertelt dat na het kort geding andere slachterijen zijn benaderd. “We hebben hen de kans geboden een beter plan in te dienen. Hierop hebben we nog plannen van drie slachterijen beoordeeld en goedgekeurd”, aldus de NVWA. “Belangrijk onderdeel in de aangepaste plannen is dat de slachtvolumes omlaag zijn gebracht. In de plannen is nu rekening gehouden met veilige werkomstandigheden voor onze keuringsartsen.”

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin