Slachterijen hoeven laatste vracht kuikens niet

27-01 | |
Het laden van vleeskuikens. Foto: Peter Roek
Het laden van vleeskuikens. Foto: Peter Roek

De prijsdruk van de vleesmarkt bereikt nu ook de handel in vrije kuikens.

Waar slachterijen de afgelopen weken hun productie nog op peil hielden, lijkt de druk nu zo groot dat die de lust tot slachten ontneemt. Ze zijn die laatste wagen vrije kuikens liever kwijt dan rijk. Liever het personeel wat eerder naar huis, dan extra vlees produceren dat met hangen en wurgen richting een afnemer moet worden geduwd.

Belgische slachterijen

Het aanbod van vrije kuikens is vergelijkbaar met afgelopen weken. Ondanks dat het aanbod niet overdadig is, is deze wel ruim voldoende om aan de ingezakte vraag te voldoen. De Barneveldse notering voor zowel lichte als zware kuikens levert daardoor volgende week € 0,02 in en komt op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht.

Het was niet alleen de inlandse afzet die de prijs van vrije kuikens de afgelopen weken in de benen hield. Ook vraag uit het buitenland hielp daarbij. Nu zijn deze dieren in Duitsland nog wel goed te plaatsen, maar de kooplust van Belgische slachterijen is net zo hard gedaald als die van collega’s in ons land. De Belgische notering voor vrije kuikens levert deze week zelfs € 0,04 per kilo in. Deinze komt daarmee op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend.

In historisch perspectief is een opbrengstprijs van net onder € 1,20 voor vrije kuikens nog altijd aanzienlijk. Vorig jaar noteerde Barneveld in week 5 € 1,03 tot € 1,05 per kilo. De drie jaren daarvoor bewoog de notering zich in de maanden januari en februari steevast rond of net boven € 0,80 per kilo. Dan is het huidige prijspeil dus nog altijd de helft hoger.

Daarbij moet aangetekend worden dat de kosten voor een vleeskuikenhouder ook flink zijn gestegen. Met name de voerkosten, die een groot deel van de kostprijs van een kuiken uitmaken, liggen fors hoger dan afgelopen jaren. Maar ook energie is prijzig.

Volgens slachterijen is er in de vleesmarkt niet meer op te halen op dit moment. Voor verruiming van de marge van de pluimveehouder moeten volgens slachterijen ook de voerleveranciers hun verantwoordelijkheid nemen en hun voerprijzen met dezelfde snelheid verlagen als ze eerder verhogingen doorvoerden.

Waar de Nederlandse contractprijzen de afgelopen weken al scheuren vertoonden, hield de Belgische contractprijs ABC stand op € 1,25 per kilo. Door de toenemende druk ontkomen ook de Belgen niet aan een min; volgende week noteert ABC € 0,02 lager. Naar verwachting zal ook de VCN komende week weer wat inleveren.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer