Slachterijen maken bezwaar tegen ‘harenjacht’ NVWA

05-12-2019 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een viertal slachterijen maakte bij het CBb bezwaar tegen in hun ogen onterechte boetes van de NVWA.

De NVWA pakt slachterijen te hard aan, door hen te vroeg in het controle-proces te beboeten voor resterende bezoedelingen van karkassen of door boetes te geven voor resterende haren op varkenskarkassen. Het laatste heeft niets te maken met volksgezondheid.

Bezoedelde karkassen in het koelhuis

Dit was het betoog van 4 slachterijen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen beboetingen door de NVWA. Die stelde vast dat 2 van de betreffende slachterijen bezoedelde karkassen het koelhuis in dreigden te laten gaan, ware het niet dat de NVWA dit voorkwam. 2 andere slachterijen werden beboet voor het feit dat op varkenskarkassen nog haarresten aanwezig bleken.

Volgens de NVWA was het optreden volstrekt gerechtvaardigd, want de interne kwaliteitsborgingssystemen en controles hadden potentiële risico’s voor de volksgezondheid gemist.

NVWA-inspecteurs ‘te snel’

Een schapen- (Van Kooten) en een kalverslachterij (Ekro) verweerden zich met het argument dat de NVWA-inspecteurs te snel waren met hun boeterapporten en dat hen een laatste eigen controlemoment werd ontnomen door te snel ingrijpen van de NVWA.

Haarresten ‘geen gevaar voor volksgezondheid’

De varkensslachters (Hilckmann en Vion) verweerden zich met het argument dat de aanwezigheid van haarresten op een varkenskarkas na het broeien en flamberen van de huid geen enkel gevaar voor de volksgezondheid meer inhouden. Weliswaar eisen de voorschriften dat varkens worden onthaard, maar nergens wordt voorgeschreven dat de ontharing 100% moet zijn, aldus hun verweer.

Resthaar zegt volgens hen ook niets over microbiële verontreiniging. De NVWA bestreed dit niet, maar stelde wel dat ontharing nu eenmaal is voorgeschreven.

Volgens de NVWA moet de rechtspraak rekening houden met nog vele tientallen ‘ontharingszaken’ in de komende periode.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer