Doorgaan naar artikel

Slachterijen JBS getroffen door cyberaanval

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: AFP

Foto: AFP

Amerikaanse en Australische slachterijen van vleesconcern JBS zijn op zondag 30 mei getroffen door een cyberaanval.

JBS heeft zijn Noord-Amerikaanse en Australische computernetwerken moeten stilleggen en ook de productie op een locatie in Canada kwam stil te liggen. In Australië is de slacht van runderen en lammeren stilgelegd. De Zuid-Amerikaanse activiteiten – JBS is van oorsprong Braziliaans – worden niet geraakt. JBS heeft wereldwijd productiefaciliteiten in twintig landen.

“Het bedrijf is op dit moment niet op de hoogte van enig bewijs dat gegevens van klanten, leveranciers of werknemers zijn gestolen of misbruikt als gevolg van de situatie. Het oplossen van het incident kost tijd, wat bepaalde transacties met klanten en leveranciers kan vertragen”, zo stelt JBS in een verklaring. Back-up-servers zijn niet getroffen door de hack.

Hackers vervolgen

De Australische minister van Landbouw David Littleproud zegt dat JBS goed is voor ongeveer een vijfde van de vleesverwerkingscapaciteit in Australië, maar dat de sluiting geen grote impact zou hebben op de export van vlees, zolang deze niet te lang zou duren. Hij zie ook dat de Australische regering samenwerkt met internationale partners om de hackers op te sporen en waar mogelijk te vervolgen.

Colonial Pipeline

De aanval bij JBS komt drie weken na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.

Nederland

In april werd ook de Nederlandse transporteur Bakker Logistiek geraakt door een cyberaanval. Deze hack schopte de logistiek en belevering door Bakker Logistiek volledig in de war. Daardoor waren er lege schappen en een tijdelijk tekort aan kaas bij Albert Heijn. Vorig jaar was machinedistributeur Royal Reesink slachtoffer van een cyberaanval. Nederlandse slachterijen wilden desgevraagd niet benoemen hoe zij zich wapenen tegen cyberaanvallen en wilden niet reageren op de hack bij JBS.

Lees ook: Lector: vast loket agroketen tegen cybercriminaliteit is optie

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin