Doorgaan naar artikel

Slachterijen overwegen schadeclaim tegen NVWA

Behalve bij slachterijen is ook op andere plekken in de keten schade ontstaan, zoals bij transporteurs die op weg waren en onverrichter zaken terug konden. - Foto: Fotostudio Atelier 68

Behalve bij slachterijen is ook op andere plekken in de keten schade ontstaan, zoals bij transporteurs die op weg waren en onverrichter zaken terug konden. - Foto: Fotostudio Atelier 68

De beslissing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om maandag 15 februari keurmeesters niet of later de weg op te laten gaan in verband met de verwachte gladheid, heeft tot grote schade geleid in de vleessector.

Sommige slachterijen konden hun personeel nog bereiken en schrapten een slachtdag. Andere slachterijen hoorden het zo laat dat de volledige slachtploeg gewoon ’s ochtends aan de poort stond.

Ook is er schade doordat slachterijen hun verplichtingen om het verse vlees te leveren niet volledig na konden komen. Bovendien is op andere plekken in de keten is er schade, zoals bij transporteurs die op weg waren en onverrichter zaken terug konden.

Lees ook: Slachterijen verbijsterd over wegblijven keurmeesters

Schade voor varkenshouders en vleeskuikenhouders

Ook boeren zijn getroffen. Planningen voor de ontvangst van nieuwe dieren in de stallen moeten worden omgegooid. Varkenshouders wiens levering niet door is gegaan, lopen in de volle varkensmarkt de kans op gewichtskortingen. En aansprekend zijn de voorbeelden in de kuikenhouderij waar vangploegen na het vangen veel tijd kwijt waren met het weer uitladen van dieren. Ook uitval, gewichtsverlies en verhoogde afkeur liggen daar op de loer.

Lees ook: Vleeskuikenhouder: ‘Schade loopt in de duizenden euro’s’

Van de door de NVWA toegezegde coulance om aan het eind van de dag door te kunnen slachten is in veel gevallen niets terechtgekomen. Bij veel slachterijen vertrokken de keurmeesters op de gebruikelijke tijd en was er geen capaciteit voor overuren. Slachterijen lobbyen nu koortsachtig om die coulance alsnog te krijgen, zodat de komende dagen de opgelopen achterstand kan worden weggewerkt.

COV en Nepluvi inventariseren schade slachterijen

Een flexibelere opstelling van de NVWA had volgens Patrick de Leede, woordvoerder van slachterijkoepel COV, veel leed kunnen voorkomen. COV inventariseert hoeveel schade er geleden is bij met name varkens- en kalverslachterijen en overweegt de schade te gaan verhalen op de overheidsdienst.

In de pluimveehouderij brengt Nepluvi de schade in beeld, maar over de gevolgen is voorzitter Gert-Jan Oplaat heel duidelijk: de koepel van pluimveeslachterijen gaat de keuringsdienst aansprakelijk stellen. “We kijken per slachterij wat de schade is. Dat is niet alleen de directe schade, maar ook het niet kunnen voldoen aan contractverplichtingen en imagoschade die meespeelt.”

Oplaat (Nepluvi) overweegt aangifte

Oplaat overweegt zelfs om aangifte te doen tegen de dienst om ‘vermijdbaar lijden’, voor kippen die zijn teruggestuurd naar de stal waar al geen voer meer aanwezig was. Varkenshoudersvakbond POV heeft de schade die boeren leden nog niet in beeld.

Lees ook: Kamervragen over afzegging NVWA om code rood

Snel delen

Image
Jacco Keuper

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin