Slachterijen willen geen kuikens overhouden

27-10 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De vleeskuikenmarkt staat onder druk. Slachterijen zeggen kort op de bal te spelen omdat ze geen vlees over willen houden. Een wagen te veel – ook al is die goedkoop – betekent direct verlies, zo stellen ze. En dat is te merken aan de vraag naar vrije kuikens.

Na de prijsval van € 0,03 deze week geleden, levert Barneveld komende week opnieuw in. De noteringen van zowel lichte als zware kuikens dalen met € 0,01 naar € 1,17 tot € 1,19 per kilo levend gewicht.

Ook in Deinze zakken de noteringen van vrije kuikens verder. Daar is de snelheid precies omgedraaid. Waar deze vorige week met € 0,01 daalden, gaat daar nu € 0,03 per kilo af. Dat brengt Deinze op € 1,24 tot € 1,26 per kilo.

Het aanbod is voldoende om in de vraag te voorzien en volgens slachterijen ondanks de ruimingen door vogelgriep ook niet veel minder dan normaal. Vogelgriep leidt wel tot veel onzekerheid en geschuif in de planningen, maar het drukt het totale aanbod nog niet hard.

Geplande leegstand niet aan kunnen houden

Pluimveehouders ervaren dat anders. Ze merken dat ze niet de geplande leegstand aan kunnen houden. Als ze vrijdag leveren, komen er soms maandag al weer nieuwe in. Om de broederij, waar ze vaak al jaren zaken mee doen, niet te laten zitten gebeurt dat ook. Maar het voedt het gevoel dat ook slachterijen die kip wel graag ontvangen over een aantal weken en dat het aanbod dus niet ruim is.

Het weer is een andere drijfveer voor vleeskuikenhouders om niet te sputteren tegen snel opleggen. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, is de start van deze ronde met relatief weinig stoken te doen.

Importvlees drukt de prijs

De prijsdruk op de kuikenmarkt komt vooral door import van goedkoper pluimveevlees van buiten de EU. Waar er bij de eieren sprake is van een wereldwijd tekort, is dat bij pluimveevlees niet het geval. Slachterijen hebben zelfs de indruk dat meer kip uit Brazilië en Oekraïne naar ons land komt dan in andere jaren het geval was. Daar is niets aan te doen, dat is legaal. Maar het zet wel druk op vooral de duurste delen van de kip.

Die import is ook morgen niet voorbij. Slachters hebben zelfs de verwachting dat die prijsdruk de komende tijd nog toe gaat nemen. Daarmee baant de prijsdruk zich ook een weg naar de prijs die slachterijen voor contractkuikens betalen. Deze week moest de VCN al een flinke veer laten. Esbro verlaagde met anderhalve cent naar € 1,195 per kilo en leveranciers van Clazing kregen € 0,01 per kilo minder (€ 1,21 per kilo). De VCN daalde daardoor met een hele cent van € 1,145 naar € 1,135. En ook komende week is een verdere stap achteruit niet uit te sluiten.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer