Slachterijen willen minder kuikens

12-08-2021 | |
Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

Een lagere bezetting met weinig uitladers moet de druk van de markt voor vleeskuikens halen.

De animo onder Nederlandse slachterijen om kuikens te slachten is laag, zo klinkt het. Er zijn momenteel ruim voldoende kuikens. De dieren groeien bovendien goed. De coronamaatregelen – die grote en meerdaagse festivals onmogelijk maken – bemoeilijken de afzet. Daarnaast zijn slachterijen naar eigen zeggen beducht voor een toenemende aanvoer uit Oost-Europa.

Oproep om minder kuikens op te zetten

De oproep van de Belgische Landsbond Pluimvee om 15 tot 20% minder kuikens op te zetten krijgt daardoor bijval van slachterijen in Nederland. Een lagere bezetting met weinig uitladers moet de druk van de markt halen. Met de huidige hoge voerprijzen is het voor kuikenhouders van nog groter belang de uitval en de afkeur tot een minimum te beperken.

Het is de vraag of en in hoeverre kuikenhouders bereid zijn om minder dieren op te zetten. Hoewel de vrije kuikenprijzen en de Belgische noteringen deze week in de benen blijven, is van een jubelstemming op de markt allerminst sprake. De prijzen blijven met de hakken over de sloot gelijk. De contractprijs VCN gaat eerder omlaag dan omhoog, zo is de verwachting.

Kuikenprijzen Barneveld gelijk

De vrije kuikenprijzen in Barneveld gingen de afgelopen twee weken met 7 cent naar beneden, nadat ze wekenlang € 0,90 tot € 0,92 per kilo noteerden. De noteringen van lichte en zware kuikens blijven deze week staan op € 0,83 tot € 0,85 per kilo.

De toonaangevende ABC-prijs noteert net als vorige week € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw. Ook de Deinze-notering staat op € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw.

Prognose: moeizaam prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer