Doorgaan naar artikel

Slachterijen winnen pokerspel om varkensprijs

Slachterijen zeggen gevoelsmatig echt tegen het plafond te lopen met hun verkoopprijzen. - Foto: Henk Riswick premium

Slachterijen zeggen gevoelsmatig echt tegen het plafond te lopen met hun verkoopprijzen. - Foto: Henk Riswick

Het varkensaanbod in Duitsland is beperkt en daarom is de handel op de vrije markt ook na Pasen nog levendig.

Of zoals de Duitse varkenshoudersvakbond ISN het omschrijft: ‘de varkens zijn moeiteloos te plaatsen’. Ook in Nederland is dat overigens het geval. Slachterijen nemen volgens handelaren varkens ook in vierdaagse werkweken makkelijk op. Er zijn en ontstaan geen overschotten die boven de markt hangen.

Kleine prijsstijging DCA Beursprijs

Het beperkte Duitse aanbod zorgde voor opwaartse kracht bij de marktstemming aan de kant van producenten. De zeugenprijs nam daar vorige week al een voorschot op met een prijsstijging van 3 cent. En de verwachting was dat de varkensprijs deze week zou volgen. Een cent of 5 zou er wel in moeten zitten.

Iets wat ook de Nederlandse varkenshouders en -handelaren niet ontgaat. Een plus op de Duitse markt kan ook hier de markt los trekken en voor een plusje zorgen. De DCA Beursprijs vertaalde dit in een verwachte verhoging van de varkensprijs met € 0,01 per kilo. Niet spectaculair, maar wel een signaal.

Varkensvleesmarkt rustig

Aan de andere kant hoeven slachterijen simpelweg niet zo hard aan varkens te trekken om de productie op peil te houden in een periode met gebroken weken. Ook de vleesafzet is nog geen grote stimulans. Het is rustig op de vleesmarkt, volgens slachterijen. Afnemers nemen op maat af, maar vragen niets extra’s.

Het uitblijven van voorjaarsweer is daarbij een van de argumenten. Ook de hoogte van het prijspeil en de gedaalde koopkracht van consumenten zorgen voor een rem. Slachterijen zeggen gevoelsmatig met hun verkoopprijzen echt tegen het plafond te zitten .

De kans dat consumenten afhaken en voor alternatieven kiezen, is groot als verdere prijsverhogingen worden doorberekend. En als het volume verder krimpt, wordt de druk op de markt direct groter omdat de Europese vijver diegene is waar het momenteel moet gebeuren. Afzetkansen in andere delen van de wereld zijn moeilijker omdat het prijspeil in Europa hoger ligt dan in andere grootmachten.

Duitse Vereinigungspreis blijft onveranderd

In die patstelling trokken uiteindelijk de kopers op de varkensmarkt aan het langste eind. De Duitse slachterijen sputterden vorige week al tegen de verhoging van de zeugennoteringen, en vermelden er toen direct bij dat die ruimte er bij de varkens absoluut niet is. Deze week gaven ze een duidelijk signaal af door hun zeugenprijs al heel vroeg op ‘onveranderd’ te zetten.

En met dat gestrekte been werden ook de prijsonderhandelingen bij de varkens waarschijnlijk gevoerd. Want hoewel dat internetbeurs Teleporc met een gemiddelde prijs van € 2,44 per kilo ruim boven de geldende marktprijs staat, komt de toonaangevende Vereinigungspreis deze week niet verder dan de € 2,33 waar die al vijf weken op staat.

Nederlandse varkenshandelaren teleurgesteld

Ook in Nederland is prijshoudend de lijn die slachterijen aangeven. Vion blijft staan op € 2,38 per kilo (€ 2,183 ex. btw) en de andere grote slachterijen noteren opnieuw € 2,13 per kilo geslacht gewicht.

Nederlandse handelaren reageren teleurgesteld. Ze hadden de kans op verhoging echt kansrijk ingeschat. Maar met de Dag van de Arbeid en Pinksteren nog voor de boeg lijkt dat de komende weken er nog even niet in te zitten.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin