Slachters zetten druk door minder varkens af te nemen

12-01 | |
Normaal loopt de vraag naar varkensvlees op na Driekoningen omdat de vleesverwerkende industrie dan weer opstart. - Foto: Bert Jansen
Normaal loopt de vraag naar varkensvlees op na Driekoningen omdat de vleesverwerkende industrie dan weer opstart. - Foto: Bert Jansen

Januari is geen toptijd op de vleesmarkt. Na de feestdagen is de portemonnee dunner en dat is te merken in de varkensvleesverkopen.

Die vallen volgens slachterijen erg tegen. Normaal loopt de vraag op na Driekoningen omdat de vleesverwerkende industrie dan weer opstart. Daar is volgens slachterijen dit jaar nauwelijks iets van te merken. Ondanks het geringe aantal slachtingen van de afgelopen weken, waardoor er minder vlees op de markt komt, is er nauwelijks vraag.

Noteringen vleesvarkens omlaag

Het resulteert in dalende noteringen. Vion verlaagde voor de tweede keer in korte tijd. De basisprijs zakt van € 1,97 naar € 1,93 per kilo geslacht gewicht (€ 1,771 ex btw). Tussen kerst en de jaarwisseling verlaagde het vleesconcern zijn notering al met 5 cent per kilo.

Vorige week hield de slachterij zijn notering onveranderd, en was er voor varkenshouders in het concept Good Farming Balance een weektoeslag van 2,5 cent per kilo. Die uitkering is een correctie om de basisprijs van het vleesconcern gelijk te trekken met de noteringen van andere Nederlandse slachterijen. Week 1 van het jaar geldt namelijk als basis voor het berekenen van de nabetaling uit het Prijs Index Garantiesysteem (PIG).

De andere slachterijen volgen deze week de stap omlaag. Compaxo laat zijn notering € 0,03 per kilo zakken naar € 1,71 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat verlaagt, net als in de laatste week vorig jaar, een cent minder. De notering van de slachterij zakt van € 1,75 naar € 1,73 per kilo.

‘Slachterijen klagen harder dan nodig is’

Varkenshandelaren plaatsen er hun vraagtekens bij. Ze hebben de indruk dat slachterijen harder klagen en kermen dan nodig is. In hun ogen past een vlak beeld veel beter bij de marktsituatie. Het aanbod is niet groot, waardoor handelaren geen dieren overhouden, hoewelde slachterijen nu geen gas geven. Ze zien de weerstand van slachterijen dan ook vooral als poging om de markt ‘in elkaar te trappen’.

Het biggenaanbod is laag, waardoor de prijs oploopt en ook de varkens hun geld moeten opbrengen. ‘Ze weten dat de varkens in februari 20 cent per kilo meer opbrengen en willen daarom zo laag mogelijk starten’, is het beeld dat handelaren erbij hebben.

Duitse prijzen ook omlaag

En waar de Duitse markt tot dan toe standvastig bleek, neemt ook daar de weerstand vanuit slachterijen toe. Zo maakt Tönnies niet zoals gebruikelijk op woensdag zijn prijs bekend, om de dreiging met een Hauspreis er nog even in te houden. Bekend is echter al wel dat Nederlandse handelaren die daar leveren eind deze week maar de helft van de geplande vrachten mogen brengen.

Ook Vion Duitsland gaat het aantal slachtingen omlaag brengen ‘om het verlies te beperken’. Tot een Hauspreis komt het bij Vion GmbH niet; de notering blijft deze week € 2 per kilo. Door minder te slachten loopt het aanbod op de varkensmarkt op, wat ook weer prijsdruk tot gevolg heeft.

Betere tijden op komst

Duitse producentenorganisatie VEZG trekt zich niets aan van de druk van de slachterijen en laat zijn notering ook deze week staan op € 2 per kilo. Handelaren verwachten dat de Duitse producenten ook niet gaan zwichten voor de druk. Hierna nog een week en dan is het al februari. ‘Betere tijden komen eraan’, is het gevoel.

Handelaren en slachterijen hebben een ander beeld van de markt en strijden ondertussen fel om de verdeling van de marge.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer