Slachtinfarct stopt prijsstijging vrije kuikens

Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Deze week is de kuikenmarkt grotendeels bepaald door het slachtincident op maandag.

Nadat het KNMI zondag een weerswaarschuwing met code rood afgaf, besloot NVWA dat keurmeesters niet naar hun werkplek mogen reizen vanwege de verwachte gladheid. Omdat een slachterij niet mag draaien zonder toezicht van keurmeester, viel voor grote slachterijen die in ploegen werken daarmee plotseling een gedeelte van productie weg. Een aantal kleinere slachterijen hield zelfs de hele dag de deur gesloten. En ondanks dat er ook deze week niet te veel kuikens zitten, zijn het er bij verminderde productiecapaciteit al snel ruim voldoende. De lust om kip bij te kopen was daarmee weg, waardoor de markt van de vrije kuikens direct reageerde. Na de stijging van 3 cent vorige week, noteerde Barneveld nu prijshoudend op € 0,84 tot € 0,86 per kilo levend gewicht. Ook Deinze bleef staan op € 0,89 tot € 0,91 per kilo.

De Belgische contractprijs ABC stijgt nog wel een cent en komt daarmee volgende week op € 0,82 per kilo. Naar verwachting zal de VCN, die deze week een halve cent omhoog kroop naar € 0,74 per kilo, ook volgende week een klein plusje laten zien. Het zijn geen grote stappen, maar meer bedoeld als stimulans richting vleeskuikenhouders om ondanks de stijgende voerkosten toch op te blijven leggen.

Met het wegvallen van een deel van de productie, waarbij slachterijen niet in de geplande vraag naar het verse product konden voorzien, ligt het voor de hand dat ook de vleesmarkt deze week enige beweging zou laten zien. Zeker nu het importvlees uit Oekraïne nog altijd niet de Europese markt op kan. Opvallend genoeg gebeurde dat niet. Slachterijen melden niet meer vraag en daardoor blijft het moeilijk om de vleesprijzen verder te verhogen.

Aanbod blijft beperkt

Het slachtinfarct was een incident en het aanbod blijft naar verwachting ook de komende weken nog aan de krappe kant. Pas vanaf eind maart (week 12/13) wordt een toename in het aanbod verwacht door het afschaffen van het uitlaadverbod in België. Daar maken de slachterijen en de pluimveehandelaren zich zelfs zorgen over de plotselinge toename in het aanbod die dan wordt verwacht.

Voor de nabije toekomst lijken de prijzen van vrije kuikens aan hun plafond te zitten en zullen de contractprijzen geleidelijk aan nog wat verder oplopen. En zodra de afzet verbetert, bijvoorbeeld door versoepeling van coronaregels in een of enkele Europese landen, zal de prijs sneller stijgen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Foto: ANP
17:37 | Marktanalyse

Varkensmarkt komt los

Foto: Ton Kastermans Fotografie
15:25 | Marktanalyse

Rustige handel bijproducten

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.