Slachtkoe wordt weer vlot verkocht

23-01-2020 | |
Sfeerbeeld van de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude
Sfeerbeeld van de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude

Een redelijk vlotte handel zorgde voor hogere prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt Leeuwarden.

Handelaren zagen dat het aanbod aan slachtkoeien behoorlijk snel was verkocht. Er waren wat meer inkopers van slachterijen aanwezig. Dat duidt er vaak op dat de slachthuizen wat minder vee rechtstreeks krijgen aangevoerd. Hoewel het aanbod op de markt in Leeuwarden iets bovengemiddeld was, lijken er rechtstreeks dus toch minder koeien te komen.

Aanvoer kleiner

Dat er minder koeien komen, ligt volgens handelaren aan de tijd van het jaar. Het fosfaatplafond speelt even niet zo’n grote rol en de rem is er even af in de melkproductie. Melkkoeien worden wat langer aangehouden, ook omdat melkvee kopen relatief duur is, en dat is terug te zien in de aanvoer van slachtkoeien. Handelaren verwachten dat dit voorlopig nog wel zo blijft.

De noteringen op de veemarkt in Leeuwarden zetten woensdagavond 22 januari een stapje omhoog. Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd € 2,30 tot € 2,65 per kilo geslacht gewicht betaald, 5 cent meer dan een week eerder. Daarmee blijft de prijs nog altijd boven het niveau van een jaar terug, want toen stond de maximumprijs voor P-kwaliteit koeien in week 4 nog op € 2,55 per kilo.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer