Slachtkoeien goedkoper in Leeuwarden

05-08-2021 | |
Slachtkoeien worden verhandeld op de veemarkt Leeuwarden. - Foto: Mark Pasveer
Slachtkoeien worden verhandeld op de veemarkt Leeuwarden. - Foto: Mark Pasveer

Een koe van O-kwaliteit komt uit op € 2,95 tot € 3,30 per kilo geslacht gewicht.

Het aanbod slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden trekt weer iets aan. Deze week werden 395 dieren aangevoerd, 35 meer dan op de marktdag vorige week. De magere slachtkoeien leveren 5 cent in van de prijs. Een koe van O-kwaliteit komt uit op € 2,95 tot € 3,30 per kilo geslacht gewicht.

Luxe dieren prijshoudend

Slachtstieren en luxe slachtkoeien zijn prijshoudend. De afzet van luxe rundvlees loopt nog prima, de verkopen naar de retail is wat rustiger door de zomerperiode. De sluiting van Gosschalk, waar inmiddels al vijf weken niet meer geslacht wordt, levert de overgebleven slachterijen nog geen grote problemen op. Maar veel meer rek zit niet er niet de sector en het zou tot logistieke uitdagingen kunnen leiden.

Ook gaan er geluiden op dat exporten van slachtvee strenger worden gecontroleerd door de NVWA. Maar vooralsnog lijkt dit nog geen grote gevolgen te hebben. Het aanstaande najaar biedt ruimte tot verschillen in inzicht. Waar sommige handelaren een sterk stijgend aanbod verwachten, zijn anderen daar nog niet zo zeker van. Voor de korte termijn blijven de prijzen voor slachtkoeien onder druk staan en is een daling van 5 cent mogelijk.

Prognose: stabiel tot 5 cent lager.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer