Slachtkoeien goedkoper in Leeuwarden

15-09 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De slachtkoeienhandel blijft stroef verlopen. Op de veemarkt in Leeuwarden was dat goed te zien aan de noteringen, die toch daalden ondanks dat er minder vee werd aangevoerd.

Woensdagavond 14 september bedroeg die aanvoer 300 slachtdieren, terwijl het een week eerder ruim 100 dieren waren. De notering van een koe van O-kwaliteit zakte met gemiddeld 5 cent naar € 4,25 tot € 4,65 per kilo geslacht gewicht. De magere slachtkoeien zakten zelfs 10 cent in de notering.

Terughoudende vraag

De vraag naar rundvlees is zeer terughoudend. Consumenten kopen goedkopere stukken rundvlees, of zelfs helemaal niet. Daarnaast is de capaciteit in vleesverwerkende bedrijven onvoldoende op het moment, waardoor karkassen in de koeling terecht komen.

Duitsland

In Duitsland verloopt de markt voor slachtkoeien al wat langer stroef. Sinds begin augustus zijn de prijzen al zo’n 50 cent gezakt. In ons land is die stroeve handel wat later ingezet, maar inmiddels is de prijs voor een O-koe in Nederland ook al 40 cent in prijs gedaald. In ons land hebben melkveehouders te maken met een fosfaatproductieruimte die beperkend is, waardoor meer melkkoeien aangeboden worden. Dat houdt de prijzen in de slachtkoeienmarkt onder druk.

Prognose: lagere prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer