Slachtkoeien over de hele linie duurder

De progressie in de prijzen van slachtvee zet door.

Op maandag 22 juni gingen op de veemarkt in Bunnik de noteringen vrijwel alle met € 0,05 per kilo omhoog. De aanvoer was met 88 stuks, waarvan drie stieren, nagenoeg gelijk aan die van een week geleden.

Heropening horeca helpt

Het is goed te zien dat de heropening van horecabedrijven in binnen- en buitenland effect heeft op de vermarkting van rundvlees, doordat de zogezegd ‘luxere’ categorieën ook steeds beter verkocht worden. De differentiatie in de prijzen voor stieren is in Bunnik uitgebreid, de hoogste prijs voor slachtstieren staat er nu op € 4,00. Dat is € 0,30 hoger dan tot dusver werd genoteerd.

Duitse prijzen omhoog

In Duitsland, waar stierenvlees een veel vastere positie heeft in het assortiment van de supermarkten, is het luxe vlees sinds eind mei met ruim € 0,10 in prijs verhoogd. De meest luxe klasse stieren, U3, boekte in Noordrijn-Westfalen zelfs prijsstijging van ruim € 0,20 per kilo geslacht.

Het aanbod aan slachtkoeien wijkt ten opzichte van vorig jaar niet veel af, maar is beduidend minder dan in 2018. In een situatie zonder druk op de vleesmarkt zou het krap zijn. De slachtgewichten zijn gemiddeld ruim 370 kilo, een teken dat melkveehouders hun dieren vrij lang aanhouden.

Prognose: prijs stijgt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.