Slachtkoeien plussen 10 cent

13-01 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Er lijkt nog geen einde te komen aan de bijzondere prijsstijging in de afzet van slachtkoeien.

Op de veemarkt in Leeuwarden werden de dieren deze week 10 cent duurder ten opzichte van vorige week. De notering van P-kwaliteit is verhoogd naar € 3,35 tot € 3,70 per kilo. De prijzen van O-kwaliteit liggen daar 35 tot 40 cent boven met een notering die oploopt naar € 4,10 per kilo. Dat zijn historisch gezien hoge prijzen. Sinds eind jaren 80 zijn dergelijke prijzen niet betaald.

Bovendien lijkt de rek er nog niet uit. Dat komt doordat het aanbod al lange tijd erg krap is. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar volgens de handel ook elders in Europa. Ondanks de hoge prijzen worden de dieren dan ook vlot verhandeld.

Rustige vleeshandel

De vleeshandel verloopt echter rustig. De vleesverkopers hebben veel moeite om de duurdere inkoop door te berekenen in de verkoop. In eerste instantie zorgden een goede afzet en stijgende prijzen voor het achtervlees voor enig houvast. Nu moet het vooral komen uit een prijsverhoging voor gehakt en onder meer hamburgers.

Met hogere verkoopprijzen voor enkele onderdelen is het echter lastig om prijsstijgingen van het hele dier in de inkoop te compenseren. Aan de andere kant willen de slachterijen de capaciteit van de slachtlijn wel zo veel mogelijk benutten en daarom zien zij zich genoodzaakt hogere prijzen voor lief te nemen.

Prognose: stijgende prijzen bij krap aanbod.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer