Slachtkoeien plussen op veemarkt Leeuwarden

22-12-2022 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Op de veemarkt in Leeuwarden bedroeg het aanbod 280 dieren, dat zijn 25 dieren minder dan een week eerder. Dat zorgde voor een plus van 5 cent over de hele linie.

Een koe van O-kwaliteit komt uit op € 4,25 tot € 4,65 per kilo geslacht gewicht. In vergelijking met een jaar eerder blijft de notering 75 cent hoger, ondanks dat het aanbod groot was en het gevoel in de markt minder gestemd was.

Drukke week voor slachterijen

De voorlaatste week van december is toch nog een relatief drukke. Het aanbod van slachtkoeien neemt langzaam af, maar ook de capaciteit is in de week voor kerst niet meer op de volle sterkte. Veel buitenlandse werknemers zijn deze week al richting eigen land, waardoor het overgebleven personeel flink door moet werken.

Op dit moment is de vraag naar melkvee door melkveehouders groot. De prijzen hebben in de afgelopen weken stappen naar boven gezet. In de markt gaan geluiden dat ongebruikte stikstofruimte op bedrijven vervalt. Tot nu toe is officieel niets bekend gemaakt, maar het zorgt wel voor een disbalans tussen vraag en aanbod van melkvee. Voor de slachtveemarkt lijkt het een saaie week te worden door een krappe slachtcapaciteit, maar ook een kleiner aanbod. Dat houdt de prijzen naar verwachting in evenwicht.

Prognose: weinig verandering prijzen dit jaar

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer