Slachtkoeien zakken flink in prijs

01-09 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De handel in slachtkoeien krijgt toch te maken met een veel stroevere markt dan eerder werd verwacht.

Op de veemarkt in Leeuwarden daalden de prijzen fors. De notering van een koe van O-kwaliteit komt uit tussen € 4,35 tot € 4,85 per kilo geslacht gewicht, een daling van 10 cent. Magere koeien zakken nog harder in de notering met 20 cent per kilo.

Groeiend aanbod slachtvee

Die prijsdaling is het gevolg van een sterk groeiend aanbod richting slachterijen. Melkveehouders bieden afgemolken koeien aan om niet over hun toegekende fosfaatruimte te produceren, dat jaarlijks wel het geval is in de nazomer. Maar nu speelt ook de ruwvoerpositie een sterk sturende rol. Ondernemers zijn soms al genoodzaakt het voer voor de winter aan te spreken. In de vleeshandel is niet de gewenste opleving doordat consumenten met hoge kosten worden geconfronteerd en minder rundvlees in de winkelkar leggen.

Als laatste is de krappe bezetting in de vleessector ook een lastig te tackelen uitdaging voor slachterijen en vleesverwerking. Ondanks dat het absolute prijsniveau nog altijd hoger is dan vorig jaar, moeten we toch rekening houden met dalende prijzen voor de slachtkoeien in de komende week.

Prognose: dalende prijzen slachtkoeien.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer