Slachtkoeienprijzen flink onderuit in Leeuwarden

28-07 | |
Een handelaar bekijkt slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Mark Pasveer
Een handelaar bekijkt slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Mark Pasveer

Op de veemarkt van Leeuwarden zijn de prijzen deze week hard onderuit gegaan. Een koe van O-kwaliteit noteerde maar liefst een kwartje lager en kwam zo uit op € 5,05 per kg geslacht gewicht. Het prijsverschil met vorig jaar werd zo kleiner. Toen werd € 3,35 per kg betaald.

De markt is in mineur en daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste is de slachtcapaciteit zeer beperkt. Gosschalk is dicht en dat geldt (deels) ook voor andere slachterijen. Het gebrek aan afzetkanalen zet druk op de prijs.

Moeizame vleesverkoop

Ten tweede loopt de vleesverkoop ook zeer moeizaam. De grootste prijsdaling zit daarbij bij de worstkoeien. Handelaren geven aan dat de markt zo’n € 0,10 tot € 0,15 in mineur is. Dat Leeuwarden daar boven zit, heeft met de aanvoer te maken.

Vorige week was die met 176 dieren zeer matig doordat de veemarkt vanwege het hitteprotocol later plaatsvond. Deze week werd dat behoorlijk gecompenseerd en die extra aanvoer verlaagde de prijzen nog meer.

De verwachting is dat de slachtkoeienprijzen ook begin augustus onder druk blijven staan. De grens van € 5 per kg voor de O-categorie komt nu toch wel in zicht.

Prognose: lagere prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer