Slachtsector hongert naar varkens

26-02-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het aantal slachtingen in Denemarken ligt hoger dan vorig jaar, ruim 5%.

Dat is voor een sector die zich structureel steeds meer op de biggenproductie is gaan richten bijzonder. De vaste markt voor varkensvlees verricht wonderen dit jaar. Toch is het in Denemarken als in Duitsland en Nederland, de slachtaantallen zijn in een maand met 5% teruggelopen. Het aanbod vleesvarkens neemt af onder invloed van de kleinere beschikbaarheid van biggen een aantal maanden geleden. Dat waren al dure biggen; de vleesvarkenshouders zullen die investering niet vergeten zijn. De Nederlandse slachterijen slagen er nog goed in de varkens ‘binnen boord’ te houden. Dit ondanks prijsverhogingen die geen gelijke tred houden met de Duitse mutaties.

Export naar Duitsland

De export naar Duitsland is in de eerste twee maanden van dit jaar een derde minder ten opzichte van begin 2019, blijkt uit cijfers van RVO.nl. In Duitsland kunnen de slachterijen niet voldoende varkens bemachtigen om hun slachthaken kostenefficiënt in te zetten. De varkensprijzen schoten daar woensdag 26 februari omhoog met € 0,06 tegelijk. Het gaat niet van harte. De slachterij wijst op de matige vleesafzet. Daarop wees Vion Nederland maandag 24 februari ook in zijn commentaar op de verhoging van de eigen notering, in dit geval met € 0,05 per kilo. In Europa is de vraag beperkt, waarbij er in Italië veel onzekerheid is in verband met het coronavirus. Er zijn aldaar een aantal verwerkende bedrijven reeds gesloten, aldus Vion.

Azië

Richting Azië blijft de logistiek voorlopig een probleem. Hierdoor lopen vrieshuizen in Europa versneld vol. In totaliteit een onzekere situatie voor de afzet van vlees.

Prognose: prijs stijgt

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer