Doorgaan naar artikel

Slachttaks: liever niet

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De taksen vliegen je om de oren de laatste tijd. Zo is de vleestaks volop in het nieuws.

Hiermee wordt een verhoging van de omzetbelasting op vlees bedoeld. Een aantal politieke partijen wil deze belastingverhoging heel graag gaan invoeren. Zie ook mijn column van twee weken geleden. Maar er is meer. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een heel nieuwe belasting, de ‘slachttaks’, gaan introduceren in Nederland. Ze hebben ondertussen al een internetconsultatie voor een initiatiefwetsvoorstel slachttaks opgestart. Het is dus geen initiatief van het kabinet, maar van de PvdD.

Volgens de toelichting bij de internetconsultatie is het doel van de Wet slachtbelasting ‘het bevorderen van de eiwittransitie naar plantaardige eiwitten, door het beter beprijzen van dierlijke eiwitten’. Met andere woorden: er moet minder vlees worden gegeten en dat krijgen we voor elkaar door vlees een stuk duurder te maken.

Verzin alsjeblieft geen nieuwe belasting

Minder vlees eten, daar kun je het mee eens zijn of niet. Maar als je dat wilt stimuleren, dan is een slachttaks geen goed idee. Verzin alsjeblieft geen nieuwe belasting. Als zo’n nieuwe belastingsoort wordt ingevoerd, dan is dat alleen maar goed voor een toename van het aantal belastingambtenaren en belastingadviseurs. En tot een afname van de vleesconsumptie zal het waarschijnlijk niet leiden. Bijna alle fiscale prikkels tot gedragsverandering werken namelijk niet, blijkt uit wetenschappelijk studies.

Verplaatsen naar een buurland

En daar komt nog bij dat als slachten te duur wordt in Nederland, de slachterijen hun activiteiten eenvoudig binnen Europa kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een buurland dat zo’n heffing niet heeft. Met als gevolg nog meer gesleep met dieren met alle problemen en leed wat daarbij komt kijken.

Inmiddels klinken er gelukkig ook tegengeluiden. Zo heeft de NVM alle melkveehouders opgeroepen om de slachttaks van tafel te krijgen door de internetconsultatie in te vullen. Hopelijk geven deze tegengeluiden voldoende tegendruk. Een nieuwe belastingsoort, liever niet.

Beheer
WP Admin