Slachtzeugen prijshoudend het worstseizoen in

03-11-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Stoppers, seizoensinvloeden en bedrijfsontwikkeling: factoren die zorgen voor een groter aanbod van slachtzeugen. Bij beperkte verwerkingscapaciteit betekent dat een lage prijs. Die daalt niet verder.

De biggenprijs is tot onder kostprijsniveau gekelderd en het verlies groeit met het aantal biggen dat een vermeerderaar verkoopt. Hoewel dat niet altijd een directe reden zal zijn, merken handelaren dat vermeerderaars scherp selecteren en daardoor veel zeugen voor de slacht aanbieden. Het aanbod overtreft de plaatsingsruimte, zodat varkenshouders en handelaren met dieren blijven zitten en leveringen geleidelijk gaan.

Wachtlijsten

Op de websites van grote Duitse zeugenslachterijen prijken dan ook al enige tijd waarschuwende teksten dat varkenshouders leveringen tijdig moeten doorgeven, omdat ze met wachtlijsten werken. Het aantal zeugenslachtingen in Duitsland zit nu tussen 15.000 en 16.000 per week. Dat is vergelijkbaar met 2020 rond deze tijd, maar een paar duizend meer dan afgelopen zomer toen het rond de 14.000 per week lag.

Slechte prijzen en Afrikaanse varkenspest

Het aantal slachtingen is door gebrek aan slachtcapaciteit lager dan het aanbod van slachtzeugen. Door de opeenstapeling van regels en onzekerheid door slechte prijzen en Afrikaanse varkenspest houden veel Duitse boeren het voor gezien. En seizoensmatig is het aanbod groter, ook in ons land. Het aantal stoppers is niet de hoofdoorzaak: een grote zeugenhandelaar zegt in zijn klantenbestand nu 1 stopper te hebben.

Door de lage opbrengsten is het wel een uitgelezen moment voor ondernemers om te investeren in een sprong qua gezondheidsstatus. Door de depop-repop, het compleet vervangen van de huidige zeugenstapel door een stapel met hogere gezondheidsstatus, komen er ook extra zeugen op de markt.

Slacht vleesvarkens krijgt de voorkeur

Maar ook een rem aan de verwerkingskant heeft invloed. Een grote Duitse zeugenslachter wijst op het feit dat twee zeugenslachterijen recent gesloten zijn. Daarnaast is er bij slachterijen waar zeugen en varkens geslacht worden sprake van verdringing. Door de overvolle varkensmarkt en het gebrek aan personeel, zetten slachterijen de arbeidskrachten in op de voor de onderneming belangrijkste stromen. De slacht en verwerking van vleesvarkens krijgt dan de voorkeur boven die van zeugen. Dan worden minder zeugen geslacht. Het aantal slachtingen in Duitsland is overigens niet de grootste belemmerende factor. Het land is dé worstfabriek van Europa; de 15.000 geslachte dieren zijn slechts een klein deel van de in totaal 50.000 zeugen die wekelijks in Duitsland verwerkt worden. Vraag en aanbod in heel Europa komen op de Duitse markt samen.

Vraag naar worst neemt toe

De prijs van zeugen zal geen reden zijn voor vermeerderaars om te verkopen, want die is door het grote aanbod op een historisch laag niveau beland. De basisprijs van de grote Duitse slachterijen ligt op € 0,50 per kilo geslacht gewicht. Inclusief toeslagen ontvangt de varkenshouder dan € 0,78 per kilo. Dat is het laagste niveau in jaren op de Duitse markt en zit nog onder de € 0,83 die in 2007 betaald werd toen er door de ‘gewone varkenscyclus’ sprake was van een groot aanbod.

Zeugenvlees wordt veel verwerkt in worsten. Nu de herfst intreedt en de winterkost op tafel komt, neemt ook de vraag naar worst toe. Dit is dus de tijd dat het moet gebeuren. Door de grote voorraad en het ruime aanbod zeugen die nog op slacht wachten, zal dat echter geen prijseffect geven. Verwachting is dat de zeugennoteringen de komende weken de stabiele lijn die de markt al een paar weken heeft voortzet.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer